Liepājas simfoniskais orķestris atklāj jubilejas sezonu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Piektdien, 25.septembrī, ar koncertu Liepājas Latviešu biedrības namā savu 135.jubilejas sezonu atklās Liepājas simfoniskais orķestris. Sezona orķestrim būs ļoti īpaša, jo novembra sākumā tas uzsāks darbu ilgi gaidītajā jaunajā koncertzālē "Lielais dzintars". Jau tradicionāli orķestris sevišķu uzmanību veltīs latviešu mūzikai - sezonas atklāšanas koncertā izskanēs Riharda Dubras 2.simfonijas pirmatskaņojums, bet tuvākajā laikā gaidāmi Imanta Kalniņa, Artūra Maskata un vēl citu komponistu jaundarbu atskaņojumi.

"Šī ir pagrieziena sezona Liepājas simfoniskā orķestra dzīvē, šobrīd orķestris gatavojas ieiet unikālās jaunās telpās, par ko Liepāja ir sapņojusi jau gandrīz simts gadu garumā," tā par jauno sezonu un tās īpašo notikumu - koncertzāles "Lielais dzintars" atklāšanu - saka orķestra valdes loceklis Uldis Lipskis.

Taču - tā kā jaunās telpas tiks vērtas novembra sākumā, bet orķestrim ir tradīcija sezonu uzsākt septembrī, tad tās atklāšanas koncerts izskanēs 25.septembra vakarā vēl Liepājas Latviešu biedrības namā.

Atklāšanas koncerta programmu orķestra galvenais diriģents Atvars Lakstīgala raksturo kā krāšņu, skaistu un iespaidiem bagātu. Tajā skanēs Pētera Čaikovska uvertīra fantāzija "Romeo un Džuljeta", Riharda Štrausa "Četras pēdējās dziesmas", kurās soliste būs soprāns Margarita Vilsone, bet centrālais opuss būs Riharda Dubras 2.simfonija, kas piedzīvos pasaules pirmatskaņojumu.

Kāds būs tās skanējums, Atvars Lakstīgala to atstāj kā pārsteigumu, atklājot vien kādu interesantu faktu par simfonijas tapšanu: "Rihards Dubra šo simfoniju ir veltījis pats sev, savai apaļajai jubilejai, kas viņam apritēja pagājušajā gadā. Līdz ar to tā nebija neviena pasūtījums. Varbūt es tā atklāti to nemaz nedrīkstēju teikt, bet viņš man par to pačukstēja, ka viņš raksta un ka viņam iet uz beigām, un ka viņš būtu ļoti priecīgs, ja tieši Liepājas simfoniskais orķestris to viņa dāvanu sev atskaņotu."

Riharda Dubras darbs būs pirmais kopumā veselu 12 simfoniju ciklā, ko orķestris veltīs Latvijas simtgadei, ar šo vērienīgo ideju orķestris turpina tradīciju - īpašu uzmanību pievērst tieši pašmāju mūzikai. "Andris Vecumnieks ir pabeidzis savu "Simfoniju in C" šī cikla ietvaros, kā arī nākošā gada janvārī mēs Māra Sirmā interpretācijā dzirdēsim Imanta Kalniņa 7.simfonijas pirmatskaņojumu. Mūsu plāns ir līdz 2020.gadam pasūtināt, iestudēt un pirmatskaņot visas simfonijas, paralēli ierakstīt, lai uz 2021.gadu jūs saņemtu vērienīgu latviešu mūzikas kultūras dokumentu," stāsta UIdis Lipskis.

Diriģents Māris Sirmais tikko saņēmis Imanta Kalniņa jaunās 7.simfonijas notis. Viņš atklāj, ka partitūras iepazīšanai ķersies klāt ar lielu azartu: "Protams, man ir ļoti interesanti šajā visā piedalīties, jo Imants Kalniņš šajā laikā ar visām viņa domām par Latviju un pasauli ir tik ārkārtīgi spilgts. Vienmēr viņš ir bijis spilgts, bet tagad arī kā savu uzskatu paudējs ir ļoti interesanta personība."

Māris Sirmais arī uzsver - viņš vienmēr gandarīts sadarboties ar Liepājas simfonisko orķestri, jo tas ir kolektīvs ar īpašu atmosfēru un šarmu, pārpilns ar degsmi un spēju sakausēties vienotā veselumā.

Orķestris arī atvērts dažādiem mūzikas žanriem, un spilgts apliecinājums tam būs šīs sezonas koncerti kopā ar leģendāro grupu "Remix", kas šogad svin 30 gadu jubileju. Grupas dalībnieks Aivars Hermanis saka: "Mēs domājām, ko mēs vēl varētu izdarīt? Visus diskus mēs esam ierakstījuši, klipu nofilmējuši. Bet viens kārtīgs koncerts ar simfonisko orķestri - to mēs vēl varētu izdarīt. Mums būs tūre pa visām jaunuzceltām koncertzālēm, izņemot Rīgu, kur tas būs Dailes teātrī, jo tur koncertzāles nav."

Gan Liepājas jaunās koncertzāles atklāšanas koncerti, gan "Remix" koncerttūre kopā ar Liepājas simfonisko orķestri gaidāma novembrī. Bet jau piektdienas, 25.septembra, vakarā orķestris atklās savu īpašo sezonu, vēl pagaidām Liepājas Latviešu biedrības namā. Čaikovska un Štrausa mūzika, kā arī Riharda Dubras 2.simfonijas pirmatskaņojums skanēs Liepājas simfoniskā orķestra 135.jubilejas koncertā. Pie diriģenta pults - Atvars Lakstīgala.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti