Kultūras ziņas

Klavierstāsti ar Evertu Sundju

Kultūras ziņas

Atklāta Ivara Miķelsona izstāde "Pieskaries man…"

Liepājas jauktajam korim "Līva" - 85 gadu jubilejas sezona!

Liepājas jauktajam korim «Līva» – 85 gadu jubilejas sezona

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Savu 85 gadu jubilejas sezonu koncertzālē "Lielais dzintars" ieskandinājis Liepājas jauktais koris "Līva". Sezonai izvēlēts Dziesmu svētku repertuāra zelta fonds – gan tautas dziesmu apdares, gan arī Maestro Raimonda Paula, Mārtiņa Brauna, Imanta Kalniņa, Andreja Jurjāna un citu autoru komponētās koru dziesmas.

Liepājas jauktā kora "Līva" aizsākumi meklējami tālajā 1937. gada augustā, kad pilsētas izglītības darbinieki nodibināja skolotāju kori. Par toreizējās koristu paaudzes profesionālo līmeni liecina fakts, ka jau mēnesi pēc pirmā mēģinājuma tas sniedza savu pirmo patstāvīgo koncertu.

Kora mākslinieciskais vadītājs Jēkabs Ozoliņš stāsta: "Mēs katru gadu vai pa pāris gadiem  centāmies iestudēt vienu lielo formu. Teiksim, Baha skaņdarbus vai Haidns, vai Mocarts, vai Forē rekviēms. Tad mēs dziedājām gan Liepājā – Svētās Trīsvienības baznīcā un Jāzepa katedrālē, gan mēs braucām uz Kuldīgu. Un elitāri koncerti mums bija ar simfonisko orķestri, tas bija Rīgā, Universitātes aulā."

80. gadu sākumā sevi par "Līvas" dziedātāju varēja saukt arī pašreizējā Liepājas un Dienvidkurzemes koru virsdiriģente Ilze Valce. Viņa šo kopkoncertu bija iecerējusi kā pirmo atspēriena punktu pirms nākamgad gaidāmajiem Vispārējiem Dziesmu svētkiem.

"Koris man asociējas ar ļoti lielu inteliģenci. Tāpēc ka šeit dziedāja tiešām izglītības darbinieki. Studenti, audzēkņi. Un tas ir tāds, kā lai pasaka, latviskās vides intelektuālais centrs. 80. gados mēs vēl noteiktos datumos milzīgos skaitos, pūzdami maršus – ne savus –, maršējām pa Liepājas ielām. Un faktiski koris "Līva" – tā bija latviska inteliģenta vide, labākie Liepājas prāti," uzsver Ilze Valce.

Īpaši – ar Latvijas Nacionālā kultūras centra atzinības rakstiem – koncerta laikā tika sumināti desmit "Līvas" tā saucamie ilgdzīvotāji.

Solveiga Eglīte, kura korī dziedājusi 57 gadus, teic: "Dziedāšanai un mūzikai vispār ir ļoti liela nozīme. Cilvēki arī dzīvesprieku saglabā, un arī veselībai ļoti noderīga lieta tā ir. Un ar tādu diriģentu kā Jēkabs – viņš ir prasīgs, bet man patīk tieši viņa pieeja skaņdarbu satura atklāsmei – ne tikai uz kaut kādiem ārējiem efektiem –, bet viņam ļoti svarīgs ir saturs."

Daina Žabre korī "Līva" dziedājusi 46 gadus, un viņa neslēpj: "Koris man nozīmē gandrīz visu manu dzīvi. Pusi, ja ne vairāk. Jā! Jo bez kora – es pat nezinu, kā var dzīvot bez kora."

Šobrīd koris "Līva" sastāva ziņā nav daudzskaitlīgs, taču tā ir visu Liepājas puses – un pat visas Latvijas koru problēma. Taču "Līva" ir apņēmības pilna nākamā gada koru karos Latvijas Universitātes Lielajā aulā ne tikai piedalīties, bet arī būs starp laureātiem. Kā tas jau iepriekš noticis vairākkārt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti