Liepājas ērģeļmūzikas festivālā pēc ilgāka pārtraukuma atgriezīsies nakts koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Liepājas Sv.Trīsvienības baznīcā 15.Starptautiskais Liepājas ērģeļmūzikas festivāls svētdien, 18. septembrī, turpināsies ar koncertu “No prelūdijas līdz tango” ar Aiju Ziņģīti (ērģeles) un Edgaru Saksonu (sitaminstrumenti). Savukārt 22.septembrī pirmo reizi pēc ilgāka laika festivālā atgriezīsies nakts koncerts, kurā koncertēs poļu ērģeļnieks Ģedimins Gruba un programmu papildinās muzikologa Oresta Silabrsieža stāstījums, ziņo “Via Cultura”.

Aija Ziņģīte Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā ieguvusi mūzikas pedagoga un ērģelnieces profesiju. Savas zināšanas viņa ir papildinājusi Uplandes un Gēteborgas starptautiskajā ērģeļu akadēmijā. Ziņģīte ir koncertējusi gan Latvijā, gan ārzemēs. Savukārt Lielās mūzikas balvas laureāts un sitaminstrumentu spēles meistars Edgars Saksons koncertējis ar visiem Latvijas profesionālajiem orķestriem, sniedzis solo koncertus, kā arī labprāt piedalās dažādos kamermūzikas projektos.

Abi kopā izveidojuši demokrātisku un daudzveidīgu koncertprogrammu “No prelūdijas līdz tango”. Tā sākas ar visu ērģelnieku iecienīto Johana Sebastiana Baha mūziku un turpina, izvedot klausītāju caur dažādām valstīm un mūzikas stiliem – gan franču impresionisma pārstāvja Morisa Ravēla darbiem, Filipa Glāsa sapņainajās kompozīcijās, un pat Astora Pjacollas ugunīgajos tango.

Savukārt mūziķis, kurš uzstāsies nakts koncertā, Gdaņskā dzimušais Ģedimins Gruba, uzsākot savas muzikālās gaitas, izmēģināja gan klavieru, gan klarnetes spēli, tomēr Gdaņskas Mūzikas akadēmijā iestājās vienlaicīgi kompozīcijas un ērģeļspēles klasēs. Viņa skolotājs ērģeļspēlē bija profesors Romans Peruckis, kurš, cita starpā, Liepājas Ērģeļmūzikas festivālā koncertēja 2013. gadā. Pēdējo desmit gadu laikā Gruba ir sniedzis vairāk kā 1500 koncertu visā pasaulē un ir viens no šobrīd visaktīvāk koncertējošiem poļu ērģelniekiem.

Koncertprogramma "Bahs un draugi” veidota, par pamatu ņemot Baha muzikālo mantojumu un viņa vēlāko laiku ietekmēto komponistu darbus. Piemēram, Fēlikss Mendelszons-Bartoldi, kura sonāti varēs dzirdēt koncertā, bija pirmais, kurš plašākai publikai pēc Baha nāves, iepazīstoties ar arhīvu materiāliem, atkal atklāja Bahu un viņa jau aizmirsto daiļradi.

Baha darbiem ir īpaša nozīme 20.gadsimta beļģu komponista un ērģelnieka Flora Petersa daiļradē, jo Peterss radījis neskaitāmas improvizācijas par viņa kompozīcijām un darbu tēmām. Par šiem un citiem komponistiem un viņu saistību ar Johanu Sebastianu Bahu klausītājiem pastāstīs muzikologs un mūzikas stāstu pazinējs Orests Silabriedis.

Jau tika ziņots, ka no 6.septembra līdz pat mēneša beigām Liepājā un Kuldīgā norisinās starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls, kurš notiek jau 15. gadu pēc kārtas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti