Kultūra

Rīgas Sāpju Dievmātes baznīcā notiks labdarības koncerts «Mīlestības pieskāriens»

Kultūra

Emīlijas Lielās personālizstāde "Saldu miegu, Tīģeri!"

"Lielajā dzintarā" izskanēs VAK "Latvija" un Ērika Ešenvalda jubilejas koncerts

Liepājā vērienīgi svin Ešenvalda un kora «Latvija» jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Liepājā koncertzālē „Lielais dzintars” 1.decembrī plkst. 19 izskanēs Valsts akadēmiskā kora (VAK) „Latvija” 75 un komponista Ērika Ešenvalda 40 gadu jubilejas koncerts, kura laikā būs iespēja dzirdēt spilgtākos Ērika Ešenvalda pēdējo gadu skaņdarbu pirmatskaņojumus. „Lielajā dzintarā” šovakar klajā nāks arī VAK „Latvija” un komponista Ērika Ešenvalda ierakstītais albums. Koncertu tiešraidē pārraidīs Latvijas Radio 3 - "Klasika".

Komponista Ērika Ešenvalda un VAK „Latvija” diriģenta Māra Sirmā ciešākas sadarbības pirmsākumi meklējami vēl laikā, kad Māris Sirmais vadīja kori „Kamēr...”. Abi aizrautīgi var stāstīt par kopīgi piedzīvoto un radošajiem meklējumiem, turklāt Ēriks Ēšenvalds kādu laiku bijis profesionāls dziedātājs valsts korī. Māris Sirmais īpaši akcentē komponista ieguldījumu kormūzikas radīšanā.

„Kāpēc ir tā, ka Ērika dziesmas skan? Varbūt tas prasa piepūli, bet tā piepūle ir jēgpilna, balstās uz loģiska vokāli domājoša cilvēka pamatbāzes. Viņa mūzika ir ārkārtīgi vokāla. Arī orķestrim - visas tēmas katram instrumentam ir izdziedamas. Tā ir tāda arhaiska atslēga, ko mūsdienās komponisti bieži vien aizmirst,” saka diriģents.

Gaidāmajā VAK „Latvija” un komponista jubilejas koncertā „Lielajā dzintarā” piedalīsies arī Liepājas kori. Koncerta programma ir ieskicēta, bet tās dziļums atklāsies tikai pašā koncertā, tā par gaidāmo muzikālo notikumu stāsta pats komponists Ēriks Ešenvalds.

„Mēģinājumos sēžu un klausos, kā spēlē Liepājas simfoniskais orķestris, individuālie solisti, dzied koris, to, cik filigrāni Māris Sirmais glezno ar savām rokām. Nav daudz pasaulē tādu meistaru, kurš paņem simfoniju un izstāsta to caur savu personisko prizmu,” atzīst komponists.

Skatoties uz diriģentu, mēs redzam stāstu, saka Ēriks Ešenvalds:

„Tas būs stāsts caur 70-balsīgo orķestri, turklāt koncertā piedalīsies Liepājas brīnišķīgie kori – „INTIS”, „Laiks” un Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas meiteņu koris. Te būs tik plašs horizonts un tajā pašā laikā tik personisks stāsts.”

Jubilejas koncertā būs iespēja dzirdēt daļu no jaunā albuma, kas savu atvēršanu piedzīvos Liepājā koncertzālē „Lielais dzintars”. Tā būs iespēja klausītājiem veldzēties melodiskā skaistumā, saka diriģents Māris Sirmais.

„Tikko esam pabeiguši jaunā diska ierakstīšanu. Tas būs atšķirīgs no Ērika iepriekšējiem darbiem, jo būs viegli klausāms un baudāms ikvienam. Dzirdami etno dziedātāju akcenti, ļoti interesants un krāsains disks,” norāda Sirmais.

Koncerta otrajā daļā Liepājā izskanēs Ērika Ešenvalda spilgtākie pēdējo gadu skaņdarbi un pirmatskaņojumi Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti