Liepājā un Rēzeknē koncertēs armēņu tautas mūzikas vēstnesis Arsens Petrosjans

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Februāra sākumā Latvijā ar diviem koncertiem armēņu instrumentālists Arsens Petrosjans (Arsen Petrosyan). Piektdien, 4. februārī, Latgales vēstniecībā "Gors" un svētdien, 6. februārī, Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" Kamerzālē Armēnijas viesa izpildījumā skanēs armēņu tradicionālā un garīgā mūzika, informēja organizatori.

Rēzeknē un Liepājā mākslinieks viesosies kopā ar savā vārdā nosaukto kvartetu, lai iepazīstinātu klausītājus ar armēņu tradicionālajām dziesmu un deju melodijām, kā arī nozīmīgāko armēņu komponistu radītajiem skaņdarbiem. Uzstāšanās Latvijā aizsāks mākslinieka 2022. gada Ziemeļeiropas tūri Arsena jaunākajam albumam "Hokin Janapar", kas armēņu valodā nozīmē "Manas dvēseles ceļš".

"Man ir liels prieks atvest armēņu tradicionālo un garīgo mūziku uz Latviju. Šie darbi man ļoti daudz nozīmē un rada manī siltas emocijas. Mūzika, ko esmu apkopojis albumā, nāk no mana muzikālā ceļojuma, kurā es vienmēr jūtu gara klātbūtni. Šīs sajūtas es koncertā vēlos nodot arī saviem klausītājiem," ar gaidāmajiem koncertiem iepazīstināja Arsens Petrosjans.

Arsena Petrosjana kvartets izpilda mūziku, kas aptver dažādus Armēnijas vēstures laikmetus un žanrus. Ansambļa skanējumu veido tradicionāli instrumenti – duduks, santūrs, kanuns un perkusijas. Programmā līdzās tradicionālajām melodijām iekļauta 10. gadsimta komponista Narekas Grigora (Grigor Narekatsi) mūzika, 18. gadsimtā radītie Erevānas Simeona (Simeon Yerevantsi) un Sajatnovas (Sayat-Nova) skaņdarbi, bet 20. gadsimtu pārstāvēs Komitasa Vardapeta (Komitas Vardapet) pierakstītās armēņu tautas melodijas un armēņu ietekmīgākā komponista Hačatura Avetisjana (Khachatur Avetisyan) darbs "Niedre".

Arsens Petrosjans ir dzimis, audzis un pašlaik dzīvo Čarentsavanas ciematā Armēnijā. Viņa ģimene ir no armēņu etniskā anklāva Džavahetijā (Gruzijas Republikā), bet senči cēlušies no Erzurumas (mūsdienu Turcijas teritorijā). Sekojot pa pēdām duduka meistariem Dživanam Gasparjanam (Djivan Gasparian) un Gevorgam Dabagjanam (Gevorg Dabaghyan), Petrosjanam izdevies atrast pašam savu ceļu, īstenojot daudzveidīgas sadarbības ar tādiem mūziķiem kā Stīvs Hakets (Steve Hackett) no grupas "Genesis", arābu komponistu Ihābu Darvišu (Ihab Darwish), ūdas spēlētāju Omaru Baširu (Omar Bashir) un daudziem citiem.  

2016. gadā mūziķis ieguvis maģistra grādu duduka spēlē Erevānas Valsts konservatorijā. Papildus aktīvajam ierakstu izdošanas un koncertturneju grafikam kļuvis par armēņu duduka spēles vēstnesi pasaulē — vadījis meistarklases un lekcijas tādās mūzikas organizācijās kā Pasaules Mūzikas institūts Ņujorkā un "Apollo Chamber Players" Hjūstonā, Teksasā. Petrosjans koncertējis Eiropā, Tuvajos Austrumos, Centrālāzijas un Kaukāza valstīs, kā solomākslinieks devies plašās Ziemeļamerikas tūrēs. Par savu jaunāko albumu "Hokin Janapar" Arsens Petrosjans ir nominēts prestižajai "Songlines Music Awards 2022" balvai kategorijā "Labākais mākslinieks".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti