Dienas ziņas

Cēsīs analizē kosmosa satelītu datus

Dienas ziņas

Raunas novada iedzīvotāji vāc parakstus ceļa asfaltēšanai

Liepājā un Kuldīgā notiks ērģeļmūzikas festivāls

Liepājā un Kuldīgā sākas ērģeļmūzikas festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

No 6. septembra līdz pat mēneša beigām Liepājā un Kuldīgā norisinās starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls, kurš notiek jau 15. gadu pēc kārtas. To atklāj vēstures liecību izstāde Liepājā, kafejnīcā “Darbnīca”. Tā iepazīstina ar slavenajām Sv. Trīsvienības katedrāles ērģelēm, kas ir pasaulē lielākās nepārbūvētās mehāniskās ērģeles un kopš 18.gadsimta saglabājušās sākotnējā izskatā.

Liepājas pašvaldība kopā ar pilsētas ērģelnieku Lotaru Džeriņu festivālu iedibināja 2002. gadā ar mērķi izcelt Sv.Trīsvienības katedrāles baroka laika ērģeles. Tās ir unikālas ne tikai ar to, ka ir vienīgais pasaulē saglabātais ērģeļu būvētāja Konciusa instruments, bet arī ar savu sarežģīto būvniecības vēsturi, ar ko varēs iepazīties izstādē. Jau daudzus gadus norit darbi pie instrumenta atjaunošanas tā sliktā stāvokļa dēļ. Līdz pat festivāla sākumam, kas gaidāms pēc pāris dienām, norisināsies vairāku stabuļu restaurācija. To kopējais skaits ir ap 7000.

"Arī šajā gadā darbi notiek, un pie ērģeļu restaurācijas mēs tieši šādā formā arī strādājam, gadu no gada, soli pa solim. Šis instruments būtībā ir neizsmeļams, tāpēc arī ērģelnieki atrod ko jaunu, ko spēlēt un ko klausītājiem parādīt," stāsta Liepājas Sv. Trīsvienības baznīcas atjaunošanas fonda vadītāja Kristīne Liepa.

Festivāls laika gaitā arī ir piedzīvojis pārmaiņas – jau ceturto gadu pēc kārtas to rīko nodibinājums "Via Cultura" kopā ar muzikoloģi Daci Bluķi. Šobrīd pasākums notiek ne tikai Liepājā, bet arī Kuldīgā. Šogad festivāla ietvaros viens no spilgtākajiem māksliniekiem ir Šopēna mūzikas universitātes profesors, poļu ērģelnieks Ježijs Dzjubiņskis.

"Mēs mēģinām kaut kādā veidā rādīt, cik ērģeļmūzika var būt dažāda, nav tā, ka tikai vienā vietā pie viena instrumenta," uzsver Liepājas ērģeļmūzikas festivāla rīkotāja Dace Bluķe.

Kā norāda Sv. Trīsvienības baznīcas atjaunošanas fonda vadītāja Kristīne Liepa, tuvāko divu gadu laikā plānots pabeigt iesākto projektu rakstisko daļu un pamazām sākt darbu pie baznīcas fasādes, logu un torņa renovācijas, kas varētu izmaksāt aptuveni 1,4 miljonus eiro. Festivāla organizatori uzskata, ka atjaunotā ēka varētu likties daudz patīkamāka vide kā festivāla, tā arī baznīcas apmeklētājiem.

Festivāla programma pieejama šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti