Kultūra

Dzintaru koncertzālē šovakar operzvaigžņu Elīnas Garančas un Hiblas Gerzmavas koncerts

Kultūra

Nedēļas nogalē Bauskā notiks mūzikas un mākslas festivāls „Vivat Curlandia!”

Liepājā šodien tiks ieskandināts pirmais klasiskās mūzikas festivāls "Sensus"

Liepājā skanējumu sāk pirmais klasiskās mūzikas festivāls «Sensus»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

12. jūlija vakarā Liepājā skanējumu sāks pirmais klasiskās mūzikas festivāls „Sensus”, piedāvājot Latvijā vēl nebijušu iespēju – vienkopus dzirdēt augstākās klases mūziķus no vadošajiem Eiropas orķestriem. Festivālā iekļauti pieci koncerti Liepājā un Ventspilī, kuros skanēs tikai instrumentālā mūzika. Festivāla viesi pasniegs arī meistarklases mūzikas studentiem, būs arī speciāli bērniem veltīts koncerts.

Dzirdams, kā instrumentus pirms mēģinājuma uzskaņo festivāla „Sensus” atklāšanas koncerta dalībnieki. Viņi pirms neilga laika ieradušies Latvijā, un pirmais mēģinājums notiek Pāvula Jurjāna mūzikas skolā Rīgā.

Viņi ir pieci – Marlēne Ito, Hoakins Rikelme Garsija un Gunārs Upatnieks no „Berlīnes filharmoniķiem”, Sennu Laine no Berlīnes Valsts kapelas un Vineta Sareika no Berlīnes stīgu kvarteta „Artemis”. Visi viņu pārstāvētie orķestri ir ar spožu pasaules slavu, un viņi paši vismeistarīgākie savu instrumentu virtuozi.

Bēthovena „Kreicera” sonāte būs viens no skaņdarbiem, ko šovakar dzirdēsim stīgu kvinteta sniegumā festivāla atklāšanas koncertā, skanēs arī Mocarta un Šūberta mūzika, kā arī Kārļa Lāča jaundarbs „Valsis”, speciāli tapis festivālam, par ko īpaši priecīgs ir „Berlīnes filharmoniķu” kontrabasists un viens no festivāla „Sensus” radītājiem Gunārs Upatnieks.

Vairāki Gunāra Upatnieka kolēģi no „Berlīnes filharmoniķiem” Latvijā muzicēs otro reizi, pirmā bija pirms diviem gadiem, kad tika atklāta „Lielā dzintara” kamerzāle. Viņu vidū bija arī spāņu izcelsmes altists Hoakins Rikelme Garsija.

Hoakins Rikelme Garsija: „Patiešām, otro reizi mēs ierodamies šeit kopā ar Gunāru, lai muzicētu Liepājā, tikai toreiz mēs spēlējām Kamerzālē, bet tagad tas notiks Lielajā zālē. Jau toreiz mani sajūsmināja ēkas modernais dizains un labā akustika, tāpēc ļoti priecājos par šo iespēju atgriezties."

Par skaistu piedzīvojumu festivālu „Sensus” dēvē arī Berlīnes stīgu kvarteta „Artemis” pirmā vijole Vineta Sareika.

Atklāšanas koncertam sekos otra kamermūzikas programma „Sveiciens Francijai”, kas Lielajā Dzintarā izskanēs ceturtdien un kurā līdzās Latvijas mūziķiem uzstāsies trīs pasaules vadošie pūšaminstrumentālisti - Amsterdamas Karaliskā ''Concertgebouw'' orķestra solo fagotists Gustavo Nunjess, ''ECHO Klassik'' un daudzu citu apbalvojumu ieguvējs, trombonists Fabrīss Milišers un Francijas Radio filharmoniskā orķestra zvaigzne, trompetes spēles virtuozs Aleksandrs Batī.

Bet piektdien un sestdien Ventspilī un Liepājā festivāls piedāvās simfoniskās mūzikas koncertus „Rožu kavalieris” ar diriģentu Karelu Marku Šišonu pie diriģenta pults un Festivāla orķestri, kurā spēlēs gan mūsu valsts labākie mūziķi, gan festivāla ''Sensus'' prominentie viesi, kurus būsim iepazinuši abās kamermūzikas programmās.

Koncerta programmā – Gļinkas, Stravinska un Štrausa mūzika, kā arī Čaikovska populārais Vijoļkoncerts, kurā solists būs pasaulslavenais vijolnieks Sergejs Krilovs.

Līdzās koncertiem tiks piedāvātas arī meistarklases, ko sniegs izcilie festivāla viesi, un īpaša programma bērniem, kā uzsver festivāla mākslinieciskais vadītājs Ints Dālderis: ar šāda līmeņa notikumiem mēs nostiprinām savu kā mūzikas lielvalsts tēlu.

Ints Dālderis: „Mēs lasām Igaunijas lielākajos laikrakstos šobrīd, ka igauņi mūs apskauž un nesaprot, kurā brīdī latvieši aizgājuši tālu priekšā viņiem visā pasaulē ar savu mūzikas mākslu un kultūru, tad mūsu uzdevums ir to noturēt arī nākošajās desmitgadēs, un tas darbs jau sākas šobrīd, arī daļēji ar šo festivālu.”

Pirmo starptautisko klasiskās mūzikas festivālu „Sensus” atklāj šovakar, un Liepājā un Ventspilī tas skanēs līdz sestdienai, 15.jūlijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti