Liepājā sākas 16.starptautiskais garīgās mūzikas festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

16.Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls aizsāksies ar Valsts akadēmiskā kora „Latvija” un Liepājas Simfoniskā orķestra koncertu, kurā skanēs Ērika Ešenvalda un Arvo Perta skaņdarbi.

Līdz pat septembra sākumam festivāla ietvaros notiks seši koncerti. Tajos piedalīsies gan pasaules slavenais britu diriģents Stīvens Leitons, gan pašmāju elektroniskās mūzikas duets „Instrumenti”.

Šogad festivāls norisināsies no 17. augusta līdz 7. septembrim. Atklāšanas koncerts sestdien notiks Liepājas Svētā Jāzepa Romas katoļu katedrālē, bet Rīgā - 24. augustā, Pēterbaznīcā.

Festivāla producente Ieva Vītiņa stāsta, ka viena no festivāla tradīcijām ir kāda pasaules slavena komponista vai diriģenta piedalīšanās. Šogad ar kori "Latvija| 24. augustā uzstāsies britu diriģents, četrkārtējs Grammy balvas Stīvens Leitons „Kā diriģents viņš šobrīd ir viens no pasaules vadošajiem korifejiem savā žanrā,” klāsta Vītiņa.

Pirmajā festivāla koncertā Rīgā piedalīsies divi Grammy nominanti - Leitons un komponists Uģis Prauliņš, kura skaņdarbu pirmatskaņos koris „Latvija”. Latviešu komponistu daiļrades veicināšana ir viens no galvenajiem festivāla mērķiem, tāpēc katru gadu festivālam tiek pasūtīti jaundarbi latviešu autoriem. „Šķiet, gandrīz visi šobrīd apritē esošie latviešu komponisti ir rakstījuši festivālam kādu darbu.” Izrādās, arī šogad Dziesmu svētku noslēguma koncertā izskanējušo dziesmu „Dod, Dieviņi” komponists Raimonds Tiguls sarakstījis garīgās mūzikas festivālam.

Par festivāla kulmināciju Ieva Vītiņa sauc 4. septembra koncertu Rīgas Domā „Gruzijas motīvi”. „Pie mums viesosies vīru vokālais ansamblis „Didgori” no Gruzijas, tradicionālās gruzīnu dziedāšanas manieres kopēji. Izmantojot „Didgori” dziedātās dziesmas, vairāki latviešu mūziķi ir radījuši savas oriģinālkompozīcijas par gruzīnu mūzikas tēmām,” stāsta Vītiņa.

Gruzijas a capella vokālā grupa „Didgori” sniegs arī solo koncertu, bet koncertam „Gruzijas motīvi” oriģinālkompozīcijas veidojuši Ēriks Ešenvalds un Uģis Prauliņš. Maestro Raimonds Pauls koncertā improvizēs par komponista Gijas Kančeli radītās mūzikas tēmām. Ar Rīgas Doma akustiku un gruzīnu mūziku spēlēsies arī elektroniskā indie popa duets „Instrumenti”. Vītiņa atklāj, ka citu mūzikas žarnu mākslinieku dalība ir jauna festivāla tradīcija. Tā piesaista arī jauniešu auditoriju, kas visbiežāk akadēmiskās mūzikas koncertus neapmeklē.

Festivālu noslēgumā izskanēs klasika - Džuzepes Verdi „Rekviēms”. Diriģenta Andra Pogas vadībā kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri to izpildīs solisti Liene Kinča, Ksenija Dudņikova no Krievijas, Rafals Bartmiņskis no Polijas un Rihards Mačanovskis.

Vairāk informācijas par 16. garīgās mūzikas festivāla programmu var atrast kora „Latvija” mājaslapā www.koris.lv

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti