Labrīt

Vairāku Rīgas apkaimju iedzīvotāji neslēdz līgumus ar atkritumu apsaimniekotāju ‘’Tīrīga’’

Labrīt

Edgars Severs: Ir jāpilnveido sporta finansēšanas modelis

Džezs Liepājā sāk iedzīvoties

Liepājā sāk iedzīvoties džezs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Liepājā turpina attīstīties džeza tradīcijas. Viens no redzamākajiem apliecinājumiem ir džeza dienas, kuras Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola augusta pēdējā nedēļā rīko jau ceturto gadu. Līdzās meistarklasēm, kurus vada mūziķi no dažādām pasaules valstīm, mūzikas skolas audzēkņiem ir iespēja muzicēt uz skatuves gan koncertzālē „Lielais dzintars”, gan ārpus tās.

Līdz pat piektdienas, 30.augusta, vakaram Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas telpās risinās meistarklases. Meistarklašu laikā visiem dalībniekiem ir iespēja smelties zināšanas un prasmes džeza mūzikas interpretācijā un iegūt pieredzi no augsta līmeņa māksliniekiem. Fonā dzirdams, kā meistarklasi vada ģitārists Nefs Irizarijs no Puertoriko.

Projektu vadītāja Irita Kalēja ir viena no tiem rosīgajiem liepājniekiem, kura aizrautīgi pilnveido mūzikas dzīvi pilsētā. Par džeza dienu pirmsākumiem stāsta Irita Kalēja.

 „Viss sākās sešus gadus atpakaļ ar vienu traku Ivuškāna (Jānis Ivuškāns – mūziķis, pedagogs) ideju. Viņš gribēja izveidot bigbendu. Tajā laikā nebija ne klasiska bigbenda sastāva, ne džeza nodaļas mūzikas vidusskolā. Tagad mums ir džeza nodaļa ar vairākiem izlaidumiem,”  stāsta Kalēja.

Džezs sāk iedzīvoties ne tikai skolā, tas atver savas durvis liepājniekiem un pilsētas viesiem. Koncerti notiek sadarbībā ar „Liepāja music” uz ūdens Liepājas ezerā un restorānā „Hot Potate”, kā arī koncertzāles „Lielais dzintars” mākslas telpās “Civita Nova”. Meistarklases un koncerti notiek tieši pirms jaunā mācību gada, turpina Melngaiļskolas bigbenda vadītājs Jānis Ivuškāns.

„Šis ir jau ceturtais gads, kad vienu nedēļu pirms skolas iesildāmies ar meistarklasēm un galā ir koncerts, arī trešdien, 28.augustā mums ir koncerts uz ezera. Paliek arvien krāsaināk,” stāsta Ivuškāns.

Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolā jau otro gadu džeza vokālu apgūst Romija Vārpiņa. Viņa ir gandarīta par iespēju piedalīties meistarklasēs.

„Liepājā notiek ļoti daudz pasākumu, kas saistīti ar džezu. Tā ir lieliska pieredze skolēniem, jo uz skatuves ir vislabākā pieredze. Pašai ir uzkrājusies neliela pieredze, bet es nevarētu sacīt, ka droši jūtos džezā,” atzīst jaunā mūziķe.

Jau trešo gadu ģitāras spēli apgūst liepājnieks Kristaps Vītols-Vītoliņš. Vienlaikus klasiskās ģitāras spēlei viņš ļaujas iespējām spēlēt bigbendā un izmēģināt savu varēšanu populārajā mūzikā.

„Man ir liels prieks, ka man blakus klasiskās mūzikas apgūšanai ir iespēja apgūt džeza un populāro mūziku caur šīm nodarbībām un ansambļiem. Līdz tam nebiju ar to pazīstams. Man ir paveicies,” saka Vītols-Vītoliņš.

Džeza koncerti Liepājā turpinās arī rudens, ziemas un pavasara sezonā, turklāt šos koncertus ir iespējams apmeklēt bez maksas. Par ieviesto tradīciju pilsētā vairāk stāsta Jānis Ivuškāns.

„Būs jau trešā sezona. Trīs reizes mēnesī rīkojam džeza koncertus, “Jam session”. Viena otrdiena ir koncertzālē “Civita Nova” telpās, divi vakari „Hot Potate”. Protams, “Jam session” var izpausties, audzēkņi var uzreiz parādīt klausītājiem, ko viņi māk, ko nemāk un ko vēl iemācīsies, tas ir neatsverami,” saka Ivuškāns.

Piecu aktīvu un spraigu darba dienu laikā tiks sagatavota arī koncertprogramma. Kulminācija gaidāma 30.augustā koncertzāles “Lielais dzintars” mākslas telpā “Civita Nova”, kur bez maksas notiks koncerts, kurā piedalīsies Melngaiļskolas bigbends Jāņa Ivuškāna vadībā, dažādu sastāvu “kombo”, kā arī ģitārists Nefs Irizarijs no Puertoriko, saksofonists Kestutis Vaiginis no Lietuvas un džeza dziedātāja Inga Bērziņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti