Kultūras ziņas

Auss un citi simboli "MuseumLV"

Kultūras ziņas

Grāmata par Sergeju Antonovu

Sācies Liepājas zvaigžņu festivāls

Liepājā sācies Starptautiskais zvaigžņu festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

1. jūlijā koncertzālē “Lielais dzintars” ar latviešu komponistu solo dziesmām tika atklāts 29. Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls. Šogad lielākais akcents likts uz pašmāju labākajiem māksliniekiem, kas atskaņos plašu mūzikas klāstu no Johannesa Brāmsa līdz Jānim Mediņam.

Ceturtdien, 1. jūlijā, ar festivāla atklāšanas koncertu Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars’’ atkal atsākās uzstāšanās klātienes skatītāju priekšā, kas Covid-19 ierobežojumu dēļ nevarēja notikt vairāk nekā deviņus mēnešus. Kā stāsta festivāla organizatori – Liepājas Simfoniskā orķestra vadība – pandēmija ieviesusi korekcijas arī festivāla programmā un mākslinieku sarakstā.

Liepājas Simfoniskā orķestra direktors Uldis Lipskis skaidroja: “Līdztekus klavierēm kā tradicionāli festivāla karalienei mēs gribējām, lai šeit dominē cilvēka balss, džeza mūzikas balss, un tas arī izdevās. Ņemot vērā Covid-19 pandēmijas grūtības, kas skar solistus visvairāk, kuri dzīvo nevis no orķestrī gūtās naudas, bet visu laiku ceļojot un uzstājoties, kas viņiem bija liegts,

mākslinieku atlasē dominēja vēlme atlasīt mūsu pašu latviešu māksliniekus.’’

Festivāla atklāšanas koncerta izpildītāji Ilze Grēvele-Skaraine un Rinalds Kandalincevs uzsver, ka atkal uzstāties skatītāju priekšā ir kā pirmais malks svaiga gaisa pēc Covid-19 pandēmijas tveices. Lai nodotu šo sajūtu arī skatītājiem, mākslinieki izvēlējās izpildīt astoņu latviešu komponistu skaistākās vasaras dziesmas.

“Lai arī daži komponisti ir bijuši laikabiedri, citi ir bijuši viņu audzēkņi, tā mūzika ir krāšņa – te romantiska, te ļoti mūsdienīga,” par izvēlēto koncertprogrammu sacīja soprāns Ilze Grēvele-Skaraine. Viņu papildinot, baritons Rinalds Kandalincevs atzīmēja: “Vienojošais ir latvieši, par to mēs vienojāmies, ka turēsimies pie mūsu pašu mūzikas. Tad tā programma tālāk top darba procesā."

Satikšanos ar skatītājiem nevar sagaidīt arī Liepājas Simfoniskais orķestris diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā. Mēģinājumu procesā tiek pieslīpētas pēdējās nianses sestdien plānotajam trešajam festivāla koncertam, kur orķestris uzstāsies kopā ar soprānu Vidu Miknevičuti un pianistu Reini Zariņu, šķietami savijot grandiozo Brāmsa Otro klavierkoncertu ar tikpat vērienīgiem operu skaņdarbiem.

“Ar šo Brāmsa otro klavierkoncertu es pirmo reizi sastapos un Atvars Lakstīgala sastapās tieši pirms 10 gadiem zvaigžņu festivālā, kad vēl šeit nebija šīs oranžās mājas [koncertzāles “Lielais dzintars”], teātra zālē mēs atskaņojām šo opusu ar Liepājas Simfonisko orķestri, tagad aprit 10 gadi. Kas ir mainījies? Tas pats tandēms, tikai mēs paši esam varbūt pa desmit gadiem [mainījušies],” pastāstīja pianists Reinis Zariņš.

Savukārt diriģents Atvars Lakstīgala atzīmēja: “Brāmsa simfonija arī ir kā tāds liels dzīvesstāsts, savukārt opermūzikas ārijai katrai ir savs stāsts, kas aizvedīs cilvēkus burvīgajā mūzikas pasaulē.’’

Liepājas Starptautiskajā zvaigžņu festivālā norisināsies vēl četri koncerti līdz pat 27. augustam, kuros izskanēs gan Gruzijas komponista Gijas Kančeli mūzika, gan pianista Georgija Osokina izpildītā Friderika Šopēna klaviermūzika.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti