Dienas ziņas

Pedagogi iepazīst jaunās tehnoloģijas

Dienas ziņas

Lielākajām saimniecībām kompensācijas mazākas par 70%

Atzīmēs Lutera reformācijas 500. gadadienu

Liepājā koncertuzvedumā izdziedās Lutera radīto mūziku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Nedēļas nogalē Liepājā ar koncertuzvedumu atzīmēs Mārtiņa Lutera ieviestās reformācijas 500. gadadienu. Tajā piedalīsies gan pilsētas, gan vietējo novadu draudzes kori, izdziedot Lutera radīto mūziku.

1517.gada 31.oktobrī Augustīniešu ordeņa mūks Mārtiņš Luters pie Vitenbergas baznīcas durvīm pienagloja leģendārās 95 tēzes. Ar to aizsākās kristīgās baznīcas reformācija Eiropā, kas krasi izmainīja gan kristīgās baznīcas lomu, gan politisko un sociālo situāciju tā laika Eiropā.

Par šiem notikumiem veidotā koncertuzveduma organizatore Vita Pētersone stāsta, ka šobrīd sabiedrībā Luters tiek uzskatīts par personību, kas pacēla katras tautas pašapziņu, sekmēja izglītību un lasītprasmi.

"Mārtiņš Luters bija tas, kurš runāja par to, ka jālasa savas valsts, savas tautas valodā Bībele, kuru viņš tad iztulkoja," stāstīja koncertuzveduma organizatore Vita Pētersone.

"Tas nav tikai kāds kultūrvēsturisks notikums, kuru mēs gribam apskatīt un svinēt. Te ir dziļāks temats apakšā.

Tie ir valodas jautājumi, tie ir ļoti padziļināti patiesi teoloģijas jautājumi, tie ir jautājumi, kas saistās arī ar mums pazīstamās kultūras, mākslas, dažādu nozaru attīstību," norādīja Liepājas Lutera draudzes mācītājs Raitis Šēners.

Mārtiņš Luters devis arī lielu ieguldījumu klasiskās mūzikas attīstībā. Tādēļ paredzēts, ka jubilejai veltītajā koncertā “Luters dzīvē, mūzikā un ticībā” draudzes kopkoris izdziedās trīs viņa radītos dziesmu blokus. Tāpat tiks stāstīts par Lutera dzīvi ticībā un mūzikā. Draudžu kopkoris vairāk nekā 60 cilvēku sastāvā sanāks kopā pēc vairāku gadu pārtraukuma.

"Lasot tagad žurnālus jau no jaunā gada par Mārtiņu Lutera dzīvi un darbiem, bija tāds teikumiņš, ka Luters kā komponists un kā mūziķis ir neiepazīts. Un tas man rosināja domu, ka vajadzētu, lai Luters taptu zināms ar savām dziesmām," atzina Pētersone.

Atzīmējot reformācijas piecsimtgades svētkus, 28. oktobrī paredzēts dievkalpojums Rīgas Doma baznīcā, bet 31. oktobrī Liepājas Svētās Trīsvienības baznīcā un Jelgavas Svētās Annas prokatedrālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti