Liepājā izskanēs multimediāls koncertšovs «Gadalaiki» ar Vivaldi un Vaska mūziku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

1. jūlijā koncertzālē "Lielais dzintars" gaidāms vērienīgs multimediāls koncerts "Gadalaiki", kurā varēs baudīt klasiskās mūzikas hitus, ko papildinās iespaidīgs Latvijas vadošo mākslinieku radīts gaismu un video šovs. Koncertā uz skatuves kāps pianists Vestards Šimkus, vijolniece Darja Smirnova un Liepājas kamerorķestris. Skanēs Antonio Vivaldi un Pētera Vaska mūzika.

Liepājā izskanēs multimediāls koncertšovs «Gadalaiki» ar Vivaldi un Vaska mūziku
00:00 / 03:21
Lejuplādēt

Multimediālais koncerts "Gadalaiki" Liepājā ir ilgi gaidīts un atlikts notikums, ko neļāva īstenot pandēmijas ierobežojumi, stāsta rīkotāja Liene Dāvida. Tagad situācija ir mainījusies un ieceres var piepildīties.

"Ideja radās jau 2019. gadā. Koncerta pirmatskaņojumam bija jānotiek 2020. gada martā, bet mēs visi zinām, kas notika 2020. gada 12. martā, kad kovids aizvēra durvis visiem, tas bija tieši divas nedēļas pirms koncerta. Ideja ir diezgan sena, [šovs] ir celts un pārcelts, un tad beidzot šī gada 1. jūlijā "Lielajā dzintarā" varēsim šo koncertšovu atskaņot. Ideja bija pavisam vienkārša, gribējās radīt kaut ko savādāku, tieši saistībā ar Vivaldi "Gadalaikiem", jo tos vairāk vai mazāk  ir dzirdējuši visi. [Domājām] – ko vēl izdomāt? Mūsu ideja bija, ka pieliekam klāt video projekcijas un izveidojam viņu kaut kādā savādākā skatienā," skaidro Liene Dāvida.

Veidojot koncertprogrammu, šķitis, ka ar to vien nepietiek, un gadalaiku ideja papildināta ar vēl viena komponista mūziku un gaismas projekcijām, turpina Liene Dāvida: "Domājot par to, ko piesaistīt otrajai daļai, mums ir pašiem savi "Gadalaiki" – Pētera Vaska cikls "Gadalaiki". Mēs uzrunājām vienu no labākajiem gaismu māksliniekiem Mārtiņu Feldmani, lai mēs varam ne tikai klausīties, bet baudīt arī ar acīm."

Gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis stāsta par savām sajūtām un Pētera Vaska mūziku. Gaismas veidojas asociatīvi, uzsver mākslinieks: "Pētera Vaska "Gadalaiki" ir viens no maniem mīļākajiem komponista skaņdarbiem. Esmu gaismojis arī Reiņa Zariņa izpildījumā vienā koncertprogrammā un tagad Vestarda Šimkus interpretācijā. Tas ir kaut kas fantastisks, ko radījis Pēteris Vasks. Sēžot tumšā telpā ar austiņām uz ausīm, klausoties tos skaņdarbus, uzreiz galvā veidojas bildes, krāsu spēle. Centīšos to visu uzlikt uz skatuves.

Tas skaņdarbs ir tik skaists, ka citādi nemaz nevar, tikai ar krāsu spēli."

Koncertā klausītājiem būs iespēja baudīt Antonio Vivaldi "Gadalaikus" Liepājas kamerorķestra izpildījumā, bet par to, kādi mākslinieki veidos dabas un sadzīves ainavu projekcijas, stāsta koncerta rīkotāja Liene Dāvida: "Otrajā daļā Vivaldi "Gadalaikus" atskaņos Liepājas kamerorķestris un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra vijolniece, soliste Darja Smirnova. Būs četri video mākslinieki, kuri katrs savam gadalaikam veidos video projekcijas un tie ir Artis Dzērve, Ineta Sipunova, Viktors Keino un Andris Vētra."

Iecerēts, ka tiks veikts arī multimediālā koncerta ieraksts, kas kādu dienu varētu kļūt redzams plašākai publikai interneta vidē. Koncerta rīkotāji pieļauj, ka projekts kādu dienu varētu nonākt arī Cēsīs un Rēzeknē. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti