Kultūras ziņas

Rīgā "Barcelona Gipsy Balkan Orchestra"

Kultūras ziņas

"Sinfonietta Rīga" kopā ar Evelīnu Gleniju

Imantam Kalniņam - 75

Liepājā ar vairākiem pasākumiem svin Imanta Kalniņa 75.jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Komponista Imanta Kalniņa dzimtajā Liepājā aktīvi notiek gatavošanās vairākiem Kalniņa jubilejas pasākumiem, kā arī sestdien paredzētajam dzimšanas dienas koncertam koncertzālē “Lielais dzintars”. Tur uzstāsies grupas “Autobuss debesīs”, “Turaidas roze” un Liepājas Simfoniskais orķestris. Kamēr mūziķi pošas gaidāmajam pasākumam, Imants Kalniņš un viņa laikabiedri atceras mākslinieka spilgto darba mūžu.

Imanta Kalniņa mūzika ir pazīstama ar savu plašo amplitūdu un dažādību – komponists ir sacerējis skaņdarbus kinofilmām, teātra izrādēm, kā arī pievērsies kora dziesmām un rokmūzikai. Liepājas Simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Atvars Lakstīgala atzīst, ka Kalniņa mūziku var atpazīt ļoti viegli – tai ir raksturīga mīlestība pret dzimteni un spēcīgs latviskums.

"Viņš ir izteikti latvisks komponists, un līdz ar to varbūt tur ir arī tā atslēga, kāpēc tauta mīl viņa dziesmas un viņa mūziku, kāpēc nevieni dziesmu svētki nav bijuši bez Imanta Kalniņa mūzikas, Imanta Kalniņa kora dziesmām, kāpēc mums grūti iedomāties kādu sezonu, kurā mums neskan neviens Imanta Kalniņa skaņdarbs arī simfoniskajā orķestrī," skaidro Lakstīgala.

Par mākslinieku atmiņās dalījās arī bijušās Liepājas teātra aktrises, kuras savulaik izpildījušas Kalniņa sakomponētās dziesmas uz teātra skatuves. "TV Kurzeme" tās satika, gatavojamies šovakar paredzētajam Imanta Kalniņa jubilejas koncertam folkloras centrā ''Namīns''.

''Man bija tas liktenis, varbūt laime no pirmās izrādes, kurā skanēja Imanta dziesmas, piedalīties, pašai spēlēt,'' saka dziesminiece Austra Pumpure.

''Vislielākais jaukums bija tas, ka Imants ''Princī un ubaga zēnā'' pats sēdēja pie klavierēm bedrē, orķestra bedrē, un tas jau vispār deva tādu pilnīgu pacēlumu, tas bija tāds milzīgi jauks un, man liekas, tāds liels notikums, kas vēl velkas šodien līdzi, jo mēs tās dziesmas no ''Prinča [un ubaga zēna]'' un, protams, arī vēl no ''Trīs musketieriem'' vēl šodien dziedam un arī jaunie dzied," - tā bijusī aktrise Aina Karele.

''Ziniet, tas varbūt skanēs nedaudz nekautrīgi, bet man ir tāda sajūta, ka es esmu daudz padarījis, es noteikti gribēšu un darīšu vēl, bet man ir gandarījuma sajūta par to, ko es esmu darījis. Un šajā ziņā man pašam nekādu jautājumu sev nav,'' atklāts ir pats komponists Imants Kalniņš.

Darba sākšana pie astotās, devītās simfonijas, jaunām koncertprogrammām grupām "Turaidas roze" un "Autobuss debesīs", kā arī mūzika jaunām teātra izrādēm – šie ir tikai daži no Kalniņa nākotnes plāniem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti