Liepājā ar svinīgu lielkoncertu «Atgriešanās» tiks atklāts atjaunotais koncertdārzs «Pūt, vējiņi!»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šovakar ar svinīgu lielkoncertu "Atgriešanās" tiks atklāts atjaunotais koncertdārzs "Pūt, vējiņi!". Latvijas rokmūzikai tik nozīmīgā skatuve un leģendārā mūzikas festivāla "Liepājas dzintars" norises vieta piedzīvos atdzimšanu, tāpēc vienkopus sapulcēts ļoti plašs mūziķu loks. Ilgi gaidītā koncertdārza rekonstrukcijas mērķis ir atjaunot Liepājas vasaras festivālu un koncertu rīkošanas tradīcijas, nu jau mūsdienīgākās skaņās un citā mērogā.

Liepājā ar svinīgu lielkoncertu «Atgriešanās» tiks atklāts atjaunotais koncertdārzs «Pūt, vējiņi!»
00:00 / 05:15
Lejuplādēt

Tā Liepājā ir īpaša vieta – kāpās pie jūras. Katram, kurš reiz bijis koncertdārzā "Pūt, vējiņi!", tas uzjundīs atmiņas un sajūtas, kuras turpina dzīvot pilsētā pie jūras arī pašlaik. Liepājniece un gaidāmā koncerta vadītāja Maija Kalniņa atceras laikus, kad iepazīšanās ar mūziķu skatuves un aizskatuves dzīvi pašai vēl tikai priekšā: "Mana satikšanās ar "Pūt, vējiņiem!" ir 90. gadu vidus, kad es beidzot biju izlauzusies no sava pagasta un atbraukusi uz "Liepājas dzintaru" (mūzikas festivāls – red.) ar stopiem. Tas varēja būt 1996. gads. [..] Tā nav tikai vieta, tas zināmā mērā ir domāšanas veids."

Maija Kalniņa saka, ka "Pūt, vējiņi!" – tā ir zināma piederības sajūta, vesela pasaule, bez kuras Liepājas un Latvijas stāsts nav iedomājams: "Prieks un gods kopā ar Zigfrīdu Muktupāvelu vadīt šo koncertu, šo atgriešanos. Ikviens, kurš šeit būs klātesošs gan uz skatuves, gan pie skatuves un televizora ekrāniem, satiks visu to, kas ienāk prātā, izdzirdot Latvijas mūziku, rokmūziku – te būs lielākā daļa no šiem māksliniekiem. Tās ir himnas, tās ir zelta dziesmas."

Atjaunotais koncertdārzs "Pūt, vējiņi!"
Atjaunotais koncertdārzs "Pūt, vējiņi!"

Divdaļīgais koncerts veidots, piedaloties vairāk nekā 100 mūziķiem, kuriem nav svešas koncertdārza "Pūt, vējiņi!" postulētās brīvības idejas un īpašā Liepājas sajūta. Viņu vidū ir komponists un pianists Uldis Marhilevičs, kurš stāsta par saviem pirmajiem iespaidiem bērnībā, ieraugot "Pūt, vējiņi!" skatuvi: "4. klasē. 1968. gadā, īpaši 1969. gadā atceros tos pirmos iespaidus, protams, tie bija vecie "Pūt, vējiņi!" – sarkani aizkari kā kultūras namos un teātros. Tas bija tāds maģisks brīdis, sēdi zālē un sāk skanēt bungas – tu dū, tu dū, veras aizkari un parādās blondais bundzinieks grupā "Santa", ko vadīja Zigmars Liepiņš. Tā pavērās aizkari "Pūt, vējiņiem" kā tādiem vaļā, tā tas sākās, un atmiņas ir fantastiskas."

Atjaunotais koncertdārzs "Pūt, vējiņi!"
Atjaunotais koncertdārzs "Pūt, vējiņi!"

Estrādes "Pūt, vējiņi!" pirmsākumi meklējami jau 19. gadsimta beigās, piedzīvoti dažādi laiki un pārbūves, arī izpostīšana 2. pasaules kara laikā, līdz 1964. gadā tur notiek atklāšana. Šodien,  2022. gada 27. maijā, kad notiks atjaunotā koncertdārza "Pūt, vējiņi" koncerts, liepājnieki uzmanību pievērsīs vēl kādai īpašai vietai – klubam "Kursa", kur gaidāms atklāšanas koncerta pasākuma turpinājums. Par populāru koncertvietu Liepājā – klubu "Kursa" – savās atmiņās dalās mūziķis Ivo Fomins: ""Kursa" bija mana mājvieta jaunībā, kad es uzsāku savas muzikālās gaitas. Tur es dziedāju grupā "Neptūns". Es domāju, ka daudzi Latvijas dziedātāji ir gājuši cauri šai grupai "Neptūns". Es pat tur strādāju, klubs piederēja zvejnieku kolhozam "Boļševiks". Es atceros, ka visi muzikanti bijām pieņemti darbā un pelnījām tur algu. Bija daudz koncertu, arī citos kolhozu klubos. Notika arī festivāli "Jūras pērle", kur arī esmu ieguvis godpilnas vietas, esmu priecīgs, ka beidzot kāds šo klubu tagad reanimēs un viss tur atkal notiks."

Atjaunotais koncertdārzs "Pūt, vējiņi!"
Atjaunotais koncertdārzs "Pūt, vējiņi!"

Pasākums klubā "Kursa" un koncertdārza "Pūt, vējiņi!" atdzimšana gan nebūs tikai skats pagātnē, bet arī skats uz nākotni. Tā par gaidāmo sezonu un nākotnes iecerēm stāsta koncertdārza menedžere Irita Kalēja. Vasaras programma ir ļoti piesātināta.

"Visu pavasari esam staigājuši pa tukšu skatuvi, ar tukšu partera zonu bez krēsliem, dīvaina sajūta – kā un kas būs. Kad aizvakar sāka likt visus gaismu un skaņu aparātus, kad skatuve ir pilna ar dzīviem mūziķiem... Tās iekšējās trīsas ir tas, ko esam visi ļoti gaidījuši. Vasara ir izplānota, visas piektdienas un sestdienas, arī dažas darba dienas ir aizņemtas ar koncertiem," skaidro Kalēja.

Kaut arī pirms gaidāmā atklāšanas koncerta izskanējuši pārmetumi par koncerta estrādes "Pūt, vējiņi" tehniskajiem risinājumiem, šobrīd visas negācijas ir noliktas malā, ir ieslēgti prožektori un skan mūzika. Uldis Marhilevičs atzīst: "Tagad jau otrā diena uz skatuves, mana sirds sāk nomierināties, galvenais ir liepājnieku mūzikas gars."

Koncertestrāde tiks ieskandināta 27. maijā pulksten 20.00. Nozīmīgā muzikālā notikuma radīšanā apvienojušies komponists, pianists un Latvijā iemīļots mūziķis Uldis Marhilēvičs, producents un režisors Viktors Runtulis, multimediju mākslinieks Artis Dzērve, skaņu režisors Normunds Slava un pasākumu rīkotāja, producente, dziesminiece un dzejniece Maija Kalniņa, un koncertā piedalīsies vairāk nekā 100 mūziķu.

Savukārt koncertestrādes atklāšanas svinības no pulksten 22.00 turpināsies aizvadītajā gadsimtā populārajā klubā “Kursa” (Zvejnieku alejā 11). Vakara gaitā uz skatuves kāps Uldis Marhilevičs, Zigfrīds Muktupāvels, Ainars Virga, “The Hobos” & Ralfs Eilands, “Carnival Youth” un virkne citu mūziķu, kā arī apmeklētājus gaidīs vinila plašu meistari — DJ Roberts Gobziņš un DJ Eduards Švāns.

Tiem, kuri nevarēs būt klātesoši koncertdārza "Pūt, vējiņi!" atklāšanas koncertā, būs iespēja to izbaudīt pie TV ekrāna – 4.jūnijā pulksten 21.05 LTV1.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti