Liepājā ar soloprogrammu uzstāsies franču pianists Vilems Lačumija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Liepājas simfoniskā orķestra rīkotajā festivālā „Liepājas vasara” 6.jūlijā plkst.19 koncertzālē „Lielais dzintars” ar soloprogrammu viesosies franču pianists – Vilems Lačumija.

Vilema Lačumijas programmai festivāls devis nosaukumu „Balti melnā fantāzija”. Skaņdarbu izvēli noteikusi pianista īpašā saikne ar daudziem pasaulē atzītiem mūsdienu komponistiem, toskait Pjēru Bulēzu, Džonatanu Hārviju, kas pierāda to, ka Vilems Lačumija ir ļoti pieprasīts atskaņotājmākslinieks. Pjērs Žodlovskis, piemēram, tieši Vilemam Lačumijam ir komponējis vairākas skaņdarbu sērijas. Oriģinālajā un prasmīgi izveidotajā koncerta programmā skanēs arī dažas no tām.

„Koncertprogrammas galvenais uzsvars ir uz klavierēm kopā ar elektroniku, bet ir arī daži klaviersolo gabali – diezgan  modernais, 20.gadsimta sākumā radītais, flamenko un spāņu tradicionālās mūzikas iedvesmotais Manula de Faljas darbs „Betas fantāzija” un Olivjē Mesiāna „Putnu katalogs” – ļoti precīzi notvertas putnu skaņas,” stāsta Vilems Lačumija, „Varēsiet baudīt dinamisku veltījumu Mesiānam, ko radījis Džonatans Hārvijs, ar kuru man ir bijusi tā laime kopā strādāt. Fransuā Bernārs Māšs iegremdēs jūs elektronikas skaņās, kas, saplūstot ar klavierēm rada jaunu instrumentu ar dīvainu, naksnīgu noskaņu. Būs Pjērs Žodlovskis, kas iedvesmu savai mūzikai smēlies no kriminālfilmu dialogiem.”

Lačumija regulāri koncertē ne vien Francijā, bet ļoti dažādās pasaules koncertvietās un festivālos – Strasbūrā, Berlīnē, Sansebastjanā, Ljēžā, Briselē, Brigē, Ņujorkā, Pekinā, Šanhajā, Buenosairesā, Parmā un Londonā. Koncerttūres šo pianistu ir aizvedušas uz Libānu, Grieķiju, Turciju, Baltkrieviju, Poliju, Ķīnu, Koreju, ASV un Dienvidameriku, koncertējis arī Igaunijā un Lietuvā. Kā solists viņš ir sadarbojies ar dažādiem atpazīstamiem diriģentiem (tai skaitā ar Aināru Rubiķi) un orķestriem, tostarp ar Rostovas simfonisko orķestri, Seulas un Dižonas filharmoniskajiem orķestriem, arī Lilles un Lionas nacionālajiem orķestriem.

Studējis mūzikas un dejas konservatorijā Lionā, ko absolvējis ar zelta medaļu, bijis vairāku konkursu (Francijā, Spānijā, ASV) laureāts un saņēmis dažādus apbalvojumus.

Pianista kontā ir vairāki mūzikas kritiķu augsti vērtēti CD ieraksti – kā „Extase Maxima”, „Piano and Electronic Sounds” un „Impressoes”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti