Kultūras ziņas

Kāda ir jauno latviešu valoda?

Kultūras ziņas

Sāk uzņemt filmu par Žani Lipki

Andra Vecumnieka simfonijas pirmatskaņojums

Liepājā Andra Vecumnieka simfonijas pirmatskaņojums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Turpinot Liepājas simfoniskā orķestra iniciēto Latvijas simtgades koncertu ciklu, 27.janvāra vakarā koncertzālē “Lielais dzintars” nebijušā sastāvā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos komponista un diriģenta Andra Vecumnieka “Sinfonia C ”. Komponists to veltījis zvanu ansamblim, savam bijušajam audzēknim un orķestrim, kura priekšā pie pults ik pa laikam stājas vēl aizvien. Skaņradis darbus nenumurē, bet gan apzīmē ar alfabēta burtiem, un šī ir jau trešā viņa radītā simfonija, kurā viņš iekļāvis melodiju ko sarakstījis, kad bija mazs zēns.

Melodiju, ko simfonijas ievadā spēlē Liepājas zvanu ansamblis, komponists Andris Vecumnieks sarakstījis vēl bērnībā, septiņu gadu vecumā.

"Ap savu piecdesmitgadi es apmēram mēģināju savā mūzikā atcerēties, ko es esmu līdz tam sarakstījis, un ik pa brīdim šajā simfonijā skan kāda tēma no maniem iepriekšējiem skaņdarbiem," stāsta komponists. "Es parasti tā pus pa jokam, pus pa nopietnam saku – iepriekšējā gadsimta skaņdarbi, un mans viens students ļoti asprātīgs teica – kāds iepriekšējais gadsimts – iepriekšējās tūkstošgades skaņdarbi."

Simfoniju komponists veltījis Liepājas zvanu ansamblim un orķestrim, pie kura diriģenta pults pats pēdējo reizi stāvēja pirms pusotra gada.

"Zvanu ansamblis manā daiļradē ir pirmo reizi, bet tā simfonija arī būvēta tā, ka tieši zvanu ansamblis ir tas, kas ik pa brīdim spēlē manu retrospekciju no bērnības līdz pat 21. gadsimtam," turpina Vecumnieks.

"Ļoti interesanti sanācis, ka laikā, kad es studēju Mūzikas akadēmijā diriģēšanu, Andris Vecumnieks arī mācīja maniem citiem kolēģiem, bet man savukārt Andris Vecumnieks mācīja mūzikas vēsturi, instrumentāciju," stāsta Liepājas simfoniskā orķestra galvenais diriģents Atvars Lakstīgala.

“Sinfonia C” ir komponista Andra Vecumnieka trešā simfonija, taču kārtas skaitļu vietā viņš gan labprātāk burtus, kas vienlaikus arī apzīmējot, kādā tonalitātē darbs ieturēts. 

"Šajā gadījumā C – tas ir do mažors, tas ir kaut kas balts tā kā Pētera Vaska “Baltā ainava”, un katrā ziņā man bija interesanti šajā simfonijā izmēģināt dažādas tembra spēlveides paņēmienu, krāsas, jo sastāvs ir ļoti neparasts," norāda Vecumnieks.

Savukārt Lakstīgala atzīst, ka "Vecumnieks ir viens no tiem komponistiem, kas raksta tādu ļoti pozitīvu mūziku, ļoti daudz pozitīvisma, viņam ir ļoti laba humora izjūta. Un šis ir tāds viens no nopietnākajiem viņa darbiem".

"Jebkura jauna mūzika – tas ir Latvijā notikums, un it sevišķi, ja Liepājā tas notiek mūsu koncertzālē, un man ir prieks, ka arī zvani ir šoreiz iesaistīti tādā notikumā," saka zvanu ansambļa "Campanella" mūziķis Artūrs Kupjanskis.

Komponists un orķestris iecerējis, ka pasaules pirmatskaņojumam Liepājā būs arī turpinājums. 

"Es ļoti ceru, ka kādreiz tas varētu būt arī Rīgā vai kādā citā Latvijas koncertzālē," atklāj komponists.

Latvijas simtgades 12 simfoniju ciklā šī ir trešā Liepājas simfoniskajam orķestrim radītā simfonija – pirmās divas radījuši komponisti Rihards Dubra un Imants Kalniņš, un nākotnē  plānots simfonijas izdot albumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti