Kultūras ziņas

Sveiciens 8. martā!

Kultūras ziņas

"Nieze", kas rada mentālo kairinājumu

Liepājā aizvadītas "Austrasdienas"

Liepājā aizvadīts dziesminieku festivāls «Austrasdienas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Liepājā no 5. līdz 8. martam pulcējās Latvijas dziesminieki, jo tieši vēju pilsētā šogad notika latviešu dziesminieku festivāls ''Austrasdienas''. Šo tradīciju pirms vairāk nekā 30 gadiem iedibināja dziesminiece Austra Pumpure, bet kopš viņas aiziešanas citā saulē to turpina viņas audzēkņi jeb Austrasbērni, kā arī draugi un domubiedri. Šogad pirmo reizi Austrasdienu laikā norisinājās arī jauno dziesminieku konkurss.

Latvijā Austra Pumpure pazīstama kā dziesminieku kustības pamatlicēja un ar Imanta Kalniņa darbu interpretācijām, savukārt Atmodas laikā viņu dēvēja par vienu no dziesmotās revolūcijas iedvesmotājām, un viņa apbalvota ar IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeni, kā arī divas reizes ieguva balvu ''Gada liepājniece''. 1988. gada 5. martā, kad Austras atzīmē vārdadienu, Pumpure sāka rīkot dziesminiekiem zināmās Austrasdienas. Dažviet Latvijā un arī Liepājā iesāktā tradīcija turpinās, taču, kā atzīst Austras piemiņas istabas vadītāja Inese Muižniece, pulcēt kopā dziesminiekus neesot viegli.

 “Es zināju, ka man ir jādzenas pakaļ, jo dziesminieku ir jāizvelk no tās mājas, no tā draugu loka, un jāpasaka, ka mēs gribam redzēt vairāk. Vairāki var tavas dziesmas novērtēt, un tas ir interesanti sabiedrībai,” uzsver Inese Muižniece.

Šogad Austrasdienās pirmo reizi rīkotajam jauno dziesminieku konkursam pieteicās 16 dalībnieki, no kuriem daļa atbraukuši pat no Latvijas otra gala. Galveno balvu – iespēju ierakstīt vienu no savām dziesmām ierakstu studijā – ieguva dziesminiece Guna Grote-Majore no Salacgrīvas.

Laureāte par pieredzi Austrasdienās atzīmē:

“Atbraukt divas dziesmas nodziedāt otrā Latvijas galā, bet man liekas, tas ir tā vērts. Satikt visus šos foršos cilvēkus, kuri arī spēlē ģitāru, dzied, un iedvesmoties.”

Liepājā par godu Austrasdienām rīkotos koncertus apmeklēja par ziedojumiem, kas tālāk tiek novirzīti Pumpures aptuveni 24 nepublicēto dziesmu izdošanai.

Austras istabas vadītāja Inese Muižniece atklāj, kā atradusi nepublicētās dziesmas: “Meklējot Austras arhīvā, vispār meklēju kaut ko citu, videomateriālus, bet es atradu, ka ir šāds CD, un tur bez nekāda uzraksta ir 1992. gada ieraksts. Paklausos, saprotu, ka tā ir visa ceturtā programma, ko mēs tagad mācāmies, ko mēs liela daļa nebijām dzirdējuši, ka Austra izpilda šīs dziesmas.”

Inese Muižniece stāsta, ja paši Austrasbērni nav dzirdējuši atrastās dziesmas, tad tas tiešām esot ļoti vēsturisks un vērtīgs materiāls, kura izdošana būtu ieguldījums Latvijas kultūrvēsturē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti