Lieldienu naktī BBC Radio 3 apvienos nācijas – akcijai pievienosies arī LR3 «Klasika»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lieldienu naktī Latvija Radio 3 "Klasika" pievienosies BBC Radio 3 rekordtranslācijai, astoņu stundu garumā pārraidot Vācijā dzimušā britu komponista Maksa Rihtera (Max Richter) eksperimentālo skaņdarbu "Sleep" ("Miegs"). Tas būs dzirdams arī citās Eiroradio dalībvalstīs: Beļģijā, Dānijā, Grieķijā, Igaunijā, Itālijā, Jaunzēlandē, Francijā, Īrijā, Kanādā, Latvijā, Lielbritānijā, Lietuvā, Luksemburgā, Nīderlandē, Slovākijā, Slovēnijā, Spānijā un Vācijā.

Neparasti izvērsto šūpuļdziesmu, kas domāta klausītājiem miegā, komponists veidojis sadarbībā ar amerikāņu neirozinātnieku Dāvidu Īglmenu.

Tas ir visgarākais mūzikas skaņdarbs, ko jebkad pārraidījis klasiskās mūzikas kanāls. Pēc Latvijas laika skaņdarbs ēterā būs klausāms no 11. aprīļa vienpadsmitiem vakarā līdz 12. aprīļa pulksten septiņiem no rīta.

Maksis Rihters
Maksis Rihters

Pirmo reizi skaņdarbs BBC Radio 3 ēterā izskanēja 2015. gadā. Tā vēlreizēju atskaņojumu tieši šobrīd, kad pasauli plosa koronavīrusa "Covid-19" izraisītā pandēmija, BBC Radio 3 programmu direktors Edvards Bleikmans pamato šādi: "Šī ir mūsu reakcija ekstraordinārajam laikam, kad tik daudz cilvēku ir nobažījušies – sabiedrībai šobrīd nepieciešams mierinājums. "Sleep" ir kā šūpuļdziesma trakajai pasaulei, kā mēs to saucam."

Skaņdarba atskaņojumā piedalās Makss Rihters (klavieres, taustiņinstrumenti, elektronika) un viņa nelielais ansamblis: soprāns Greisa Dāvidsone, vijolnieki Natālija Bonnere un Stīvs Moriss, altists Reiāds Čēba un čellisti Īans Bērdžs un Kriss Vurzijs. Mūziķi šim ierakstam bija pulcējušies Londonas “Welcome Collection” Lasīšanas telpā (Reading Room).

"Skaņdarbu "Sleep" savulaik radīju kā aicinājumu uz mirkli apstāties mūsu steidzīgajā dzīvē," šodien uzsver komponists Makss Rihters. "Šobrīd saskaramies ar negaidītu un nevēlamu apstāju. Nav viegli pielāgoties šai jaunajai normai, kas katru dienu rada nemieru un ciešanas mūsu nācijai – tiem, kurus mīlam, un arī mums pašiem.

Tomēr radošuma maģiskā spēja cieši sasaista mūs citu ar citu, un tas ir vērtīgāk nekā jebkad agrāk.

Esmu patiesi iepriecināts, ka BBC Radio 3 un Eiroradio ļaus mums kopā klausīties šo skaņdarbu visā pasaulē.

Lūdzu, palieciet mājās, palieciet drošībā un izbaudiet šo astoņu stundu šūpuļdziesmu, lai atpūstos kopā ar tiem, kurus mīlat!" aicina Rihters.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti