Lieldienu laikā plašs garīgās mūzikas koncertu klāsts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Garīgās mūzikas klausīšanās ir viens no labākajiem veidiem, kā atraisīties no ikdienišķām domām un pavērst skatu tālāk un augstāk. Lieldienu laikā šogad būs plašs garīgās mūzikas koncertu piedāvājums Rīgā un arī citviet Latvijā. Ceturtdienas vakarā Mazajā ģildē uz Lieldienu ieskaņas koncertu „Adoramus te Christe” aicina kori „Frachori”, „Spīgo” un „Delta”, kas atskaņos dažādu gadsimtu sakrālo mūziku.

Lielajā Piektdienā Rīgas Vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā notiks Rīgas kamerkora „Ave Sol” koncerts. Tā programmas dominante būs Jāņa Kalniņa kantāte „Asins tīrums”, kas uzskatāma par iespaidīgāko Lieldienu tematikas kompozīciju latviešu mūzikā.

Kantāte „Asins tīrums” vēsta par nodevību un dvēseles tumsu, kas kantātes finālā tiek izkliedēta ar piedošanas un mīlestības vēsti. Līdzās korim „Ave Sol” kantātes atskaņojumā piedalīsies arī tenors Jānis Kurševs un ērģelnieks Aigars Reinis. Diriģēs Andris Veismanis. Ieeja ir brīva.

Rīgas svētā Jāņa baznīcā Lielajā Piektdienā savukārt izskanēs dramatiskais un uz dinamiskiem kontrastiem būvētais lieldarbs - Johana Sebastiana Baha „Jāņa Pasija”. Tā noslēgs Latvijas Radio kora vērienīgo projektu „Bahs. Pasija. Rīga”, kura laikā koris triju nedēļu laikā būs atskaņojis visas Baha pasijas.

Baha pasiju lielumu nav iespējams saprast ar prātu, tam var tikai tuvoties, taču tajā ietvertais atziņu dziļums klausītāju provocē uz kādu milzīgas mīlestības un laimības sajūtu - tā Baha pasijas raksturo diriģents Sigvards Kļava. Baha Jāņa pasiju Latvijas Radio koris atskaņos kopā ar pasaules elites klases baroka mūziķiem - dāņu orķestri „Concerto Copenhagen” Larsa Ulrika Mortensena vadībā

Tas ir meistars, kurš jebkurā brīdī var pārsteigt ar savu pilnīgi neiedomājamo muzikālo fantāziju. Viņš ir viena no autoritātēm, kas nosaka baroka muzicēšanas tendences pasaulē," stāsta Sigvards Kļava.

Baha Jāņa pasija Lielajā Piektdienā izskanēs Rīgas svētā Jāņa baznīcā, Rīgas Domā savukārt Lielajā Piektdienā notiks Nakts koncerts „Lux Confessionis”. Tajā daudzveidīgu garīgo mūziku atskaņos ērģelniece Kristīne Adamaite, soprāns Ance Purmale, čellists Ēriks Kiršfelds, kā arī Rīgas Doma meiteņu koris „Tiara” Airas Birziņas vadībā.

Svētdien, pirmajās Lieldienās Rīgas svētās Marijas Magdalēnas baznīcā mūsu baroka mūzikas atskaņotāji Māra Kupča vadībā atskaņos Klaudio Monteverdi „Svētās Marijas vesperes”. Šo darbu Māris Kupčs pirmo reizi Latvijā iestudēja pirms četriem gadiem kopā ar pašmāju un ārzemju mūziķiem, un tā koncertieraksts izpelnījies milzīgu ievērību  interneta vietnē „Youtube”. To noskatījušies vairāk nekā 80 000 interesentu.

Tagad Māris Kupčs klausītājiem piedāvās jaunu „Svētās Marijas vesperu” koncertversiju: „Šoreiz ir pilnīgi cita versija, cits skanējums, kas radies izpētes rezultātā. Mēs šoreiz, piemēram, nespēlējam ar kontrabasu, jo tolaik vispār tādu instrumentu nelietoja. Magdalēnas baznīca izvēlēta tādēļ, ka tā gan kā vieta ir ļoti jauka, gan tādēļ, ka šis darbs ir rakstīts pēc katoļu pasūtījuma, tāpēc tur vienkārši labi iederas.”

Uz Monteverdi Svētās Marijas vesperu atskaņojumu Magdalēnas baznīcā ieeja ir bez maksas. 

Bet Pirmajās un Otrajās Lieldienās vairākos Latvijas dievnamos ar koncertprogrammu „Ver acis uz augšu” viesosies operas solisti Evita Zālīte un Jānis Apeinis. Programmā būs ļoti dažādu laiku sakrālā mūzika, kas, kā uzskata Evita Zālīte, ar lielu dinamiku palīdz atraut skatu no ikdienišķām domām un pavērst skatu tālāk un augstāk.

„Es domāju, ka šie un vēl citi lielie svētki mūs aicina atrauties no ikdienas, mazliet apsēsties un dot sev laiku. Lai padomātu par mūžīgām lietām.

Un man jau liekas, ka mūzika ir viens brīnumains spēks, kas apskaidro un sakārto, un palīdz šos svētkus piedzīvot tā pa īstam, līdz sirds dziļumiem,” saka Evita Zālīte.

Koncertprogramma „Ver acis uz augšu” pirmajās Lieldienās izskanēs Valmieras svētā Sīmaņa baznīcā un Baltezera baznīcā, savukārt otrajās Lieldienās - Jelgavas svētās Annas baznīcā un Ogres Svētā Meinarda Romas Katoļu baznīcā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti