Kultūra

„Mazā burvju flauta” aicina bērnus uz operu

Kultūra

Ivetas Vecenānes personālizstāde Buhārā un sadarbība ar uzbekiem

Pirms Lieldienām Rīgas Domā izskanēs koncerts "Inese Galante un draugi. Stabat Mater"

Lieldienu laika noskaņām - «Inese Galante un draugi. Stabat Mater»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Rīgas Doma baznīcā sestdien, 19.martā, izskanēs koncerts "Inese Galante un draugi. Stabat Mater". Koncertā ar garīgi iedvesmotas mūzikas starpniecību varēs ļauties gaidāmā Lieldienu laika noskaņām. Līdzās Ineses Galantes un Sergeja Jēgera balsīm, kā arī Aivara Kalēja ērģeļu spēlei varēs dzirdēt arī kokles un marimbas skanējumu, ko piedāvās Ineses Galantes talantu konkursa laureāti. Koncertā piedalīsies arī stīgu kvartets, Rīgas kamerkoris un diriģente Gunta Malēvica

Skan Ineses Galantes talantu konkursa laureāta Riharda Rauzas spēlētais ksilofons festivāla "Summertime" noslēguma koncertā. Rihardu, šoreiz spēlējam marimbu, varēs dzirdēt arī Rīgas Doma koncertā, jo tāds ir Ineses Galantes princips - konkursā atklātajiem talantiem dot iespēju regulāri uzstāties un pilnveidot sevi. Dziedātāja atzīst - supertalantīgā rēzeknieša Riharda Rauzas sitaminstrumentu spēle viņai joprojām šķiet patiesas apbrīnas vērta.

"Tik talantīgs puika! Viņš nāk ārā spēlēt, visiem uzreiz smaids uz sejas, tik atraisīts, viņš dzīvo tam visam līdzi un viņš mīl publiku. Viņš ir tik šarmants kā Holivudas "stārs", bet viņš ļoti daudz strādā, jo ar vienu šarmu un izskatu nekur tālāk tu netiksi," norāda Inese Galante.

Līdzās Rihardam Rauzam koncertā Rīgas Domā piedalīsies vēl divas Ineses Galantes talantu konkursa laureātes - vijolniece Sandra Seržāne un koklētāja Līga Griķe, kura šogad izpelnījās arī pirmo vietu Londonas konkursā "London Grand Prize Virtuoso".

Doma baznīcā Līga Griķe izvēlējusies spēlēt "Pavasari" no Antonio Vivaldi "Gadalaiku" cikla kopā ar orķestra mūziķiem un ērģelnieku Aivaru Kalēju. "Šis skaņdarbs ir tieši atbilstošs šim laikam, ļoti labi raksturo pavasari - augšupceļošs un pozitīvas emocijas raisošs. Un uz kokles tas īpaši interesanti izklausās," saka Līga Griķe.

Ineses Galantes konkursa laureātu uzstāšanās ievadīs koncertu, bet tā centrālais skaņdarbs būs Džovannu Batistas Pergolēzi "Stabat Mater". Pergolēzi 18.gadsimta kompozīcija "Stabat Mater" ir dziļa garīguma caurstrāvota, patiesa, vienkārša un hipnotizējoši skaista. Pergolēzi to rakstījis kā Rekviēmu sev, neilgi pirms savas nāves 26 gadu vecumā. Partitūru viņš slīpējis un labojis līdz pat savai pēdējai mūža dienai, strādājot kādā franciskāņu klosterī netālu no Neapoles.

Inese Galante "Stabat Mater" dziedās kopā ar kontrtenoru Sergeju Jēgeru un uzskata, ka šī kompozīcija ļoti dziļi atklāj Lieldienu patieso vēstījumu.

"Tas ir skaņdarbs, domāts tieši Lieldienu noskaņai, jo tas ir tāds attīrīšanās moments, kad dvēsele un sirds grib saņemt kaut ko gaišu, siltu, īstu. Tā gaisotne, tas spēks, tas skaņu okeāns, un jūs it kā nonākat viens pret vienu attiecībās ar Dievu," saka Inese Galante.

Koncerts "Inese Galante un draugi. Stabat Mater" izskanēs sestdien, 19.martā, Rīgas Domā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti