Lieldienu laikā Cēsīs sāksies festivāls «Pētera Vaska mūzikas aprīlis»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Koncertzālē “Cēsis” no 10. līdz 18. aprīlim notiks jau trešais festivāls “Pētera Vaska mūzikas aprīlis”, kas šogad sāks skanēt Lieldienu laikā. Nemainīgi festivāla programmas veido pats komponists Pēteris Vasks, kurš būs klātesošs visos koncertos un tiksies ar klausītājiem pirmskoncerta sarunās, medijus informē organizatori.

Festivāla koncertprogrammās skanēs gan Pētera Vaska, gan viņam dvēseliski tuvu komponistu mūzika izcilu solistu, ansambļu un orķestru sniegumā.

Trešo festivālu “Pētera Vaska mūzikas aprīlis” Lielajā piektdienā, 10. aprīlī, atklās filma “Pravietojums” (“Prophecy”, Lielbritānija/ASV, 2019), pirms kuras gaidāma tikšanās ar režisoru Čārliju Polu un komponistu Pēteri Vasku. Filma vēsta par mākslinieka Pītera Hausona niansētās lielformāta gleznas “Pravietojums” tapšanu, pirmo izstādi un darba nonākšanu privātkolekcionāra īpašumā.

Filmā liela nozīme ir mūzikai, ko gleznas tapšanas laikā klausās mākslinieks – tie ir latviešu komponista Pētera Vaska noskaņām bagātie skaņdarbi.

Savukārt festivāla pirmajā koncertā “Mūzika stīgām” tās pašas dienas vakarā uzstāsies viens no mūsdienu dinamiskākajiem un poētiskākajiem stīgu kvartetiem “Navarra Quartet” no Lielbritānijas. 2010. gadā, klātesot pašam komponistam, kvartets ierakstīja savu pirmo albumu – Pētera Vaska trīs stīgu kvartetus.

11. aprīlī Lieldienu priekšvakara koncertā satiksies soprāns Elīna Šimkus un baritons Rihards Millers, lai kopā ar kori “Latvija” un Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri klausītājiem atklātu Pētera Vaska garīgo dziedājumu spēku. Programmā līdzās Vaska mūzikai izskanēs grandiozais Johannesa Brāmsa “Vācu rekviēms”, ko pats komponists vēlējies dēvēt par rekviēmu cilvēcei, tātad uzskatījis to par darbu, kas var vienot, saliedēt, spēcināt un iedvesmot cilvēkus.

Festivāls turpināsies 18. aprīlī ar diviem savstarpēji cieši saistītiem pasākumiem. Iesākumā tiks atklāta latviešu ainavu vecmeistara, Vilhelma Purvīša skolnieka Arija Skrides darbu izstāde. Būs skatāmas gleznas, kas noskaņās ir tuvas Pētera Vaska dabas iedvesmotajai mūzikai.

Savukārt vakara turpinājumā izskanēs mākslinieka mazmeitu – vijolnieces Baibas Skrides un pianistes Laumas Skrides - koncerts “Vox Amoris”. Māsu duetu papildinās lieliskais kamerorķestris “Sinfonietta Rīga”. Koncertā skanēs Pētera Vaska “Vox Amoris” un “Fruit of Silence”, kā arī komponista dvēsles radinieku – Arvo Pērta, Erki Svena Tīra un Viļņa Šmīdberga skaņdarbi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti