Lieldienu dievkalpojums no Doma skatāms un klausāms tiešraidē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Lieldienās plkst.12 Latvijas Televīzijas Pirmais kanāls un Latvijas Radio pārraidīs Lieldienu svētku dievkalpojumu no Doma baznīcas.

Kā skaidroja Rita Bruževica no "Latvijas koncertiem", gavēņa laikā vārds „aleluja” baznīcā neskan. Tas ieskanas tieši Lieldienu rītā ar jaunu spēku, gavilēm un pārliecību.

Doma baznīcas dievkalpojumā arī ir iekļauta Hendeļa brīnišķīgā oratorija „Mesija”, proti, viņa slavenais koris „Aleluja”. Tas parasti skan nozīmīgākajās kristiešu svētku dienās.

Skaņdarba pirmatskaņojums notika 1742.gadā Dublinā. Tajā piedalījās Dublinas baznīcu kori ar 26 dalībniekiem. Rīgā Lieldienu rītā to atskaņos Doma koris.

Pašam Hendelim šis skaņdarbs bija liels emocionāls pārdzīvojums. „Manuprāt, ļoti aizkustinošs ir stāsts par to, kā Hendelis ir rakstījis oratoriju. Kalpotājs stāsta, ka darba laikā klāt pienestais ēdiens nav ticis aiztikts. Uz manuskripta lappusēm un uz nošu zīmēm ik pa laikam ir plūdušas asaras un izsmērējušas rakstu, jo komponistam vīzijās rādījušies eņģeļu debesu pulki, kas slavina To Kungu,” stāstīja Bruževica.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti