Lieldienās Liepājas koncertzālē skanēs komponista Ērika Ešenvalda jaundarbs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

15. aprīlī Liepājas koncertzāle "Lielais dzintars" izskanēs Lieldienu laikam veltīta koncertprogamma. Koncertā tiks pirmatskaņots sakrālās kormūzikas meistara Ērika Ešenvalda jaundarbs, kuru izpildīs Minhenes zēnu kora un Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas zēnu kopkoris, informēja koncertzāles pārstāvji.

Īpaši šim notikumam radītais Ērika Ešenvalda diptihs jeb lūgšanas mūzikā apvienos vācu mūziķus un diriģentes Ilzes Balodes vadīto Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas (LMMDV) kori.

"Sakrālo Lieldienu laika diptiha tekstu es ietērpu mūzikas skaņās, atceroties to skaņas brīvo lidojumu pasaules katedrālēs, kurās esmu bijis. Dziedājumi burtiski lido celtņu velvēs, pat klejo, steidzoties ievibrēt katru skaņas vakuuma stūrīti. Un tādas ir arī šīs abas dziesmas – "Ķēniņa dēli un meitas" (15. gadsimta franciskāņu mūka baznīcas dziesmas vārdi) un "Svētīgi tie, kas nav redzējuši un tomēr tic" (Sv. Rakstu vārdi) – zēnu kristāldzidrajās balsīs un instrumentālā ansambļa pavadījumā plūstošas un vēstījošas. Īpaši rakstītas abiem pirmatskaņotājiem – LMMDV zēnu korim, diriģente Ilze Balode, un Minhenes zēnu korim, diriģents Ralfs Ludevigs (Ralf Ludewig). Ar lielu nepacietību un pateicību gaidu viņu satikšanos mūzikā!" par jaundarbu atklāja Ēriks Ešenvalds.

Koncertprogammā Minhenes zēnu kora izpildījumā skanēs arī vācu un itāļu garīgās mūzikas repertuārs – Johana Sebastiāna Baha un Johana Ludviga Baha motetes, Fēliksa Mendelszona un Franča Šūberta kormūzika, kas mīsies ar Volfganga Amadeja Mocarta un Antonio Vivaldi garīgo repertuāru. Izskanēs arī labi zināmais "Pie Jesu" no Endrū Loida Vēbera Rekviēma un taktis no velsieša Karla Dženkinsa piemiņas mesas. Jaunavas Marijas godinājumam izskanēs Džulio Kačīni "Ave Maria".

Koncertu "Lieldienu koncerts. Ešenvalds un Minhenes zēnu koris" ar Liepājas pašvaldības un fonda "Uniting History" atbalstu rīko SIA "Lielais dzintars". Tas būs skatāms ne tikai klātienē koncertzāles Lielajā zālē, bet arī tiešsaistē no jebkuras vietas pasaulē digitālajā koncertu platformā "Digitālais dzintars".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti