«Lielās mūzikas balvas 2013» nominanti: Par izcilu interpretāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

„Lielās mūzikas balvas 2013” kategorijā "Par izcilu interpretāciju" uz balvu pretendē pianiste Arta Arnicāne, dziedātājs Rihards Mačanovskis un klarnetists Egīls Šēfers.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Pianiste Arta Arnicāne

Izvirzīta balvai par solopartiju V. A. Mocarta 18. klavierkoncerta atskaņojumā 23.decembrī Mazajā ģildē kopā ar baroka orķestri „Collegium musicum Rīga” un diriģentu Māri Kupču.

Ar Mocarta mūziku man ir īpašas attiecības – tai piemīt terapeitisks spēks: kad jūtu skumjas vai satraukumu, pietiek piesēsties pie klavierēm vai ieslēgt kādu Mocarta mūzikas ierakstu, un visas raizes pāriet,” sarunā ar Intu Zēgneri atklāj pianiste. „Tāpēc arī Mocarta klavierkoncertiem ir īpaša vieta manā repertuārā."

Dziedātājs Rihards Mačanovskis

Balvai izvirzīts par P. Čaikovska romanču atskaņojumu 30.novembrī Latvijas Nacionālās operas Beletāžas zālē kopā ar pianistu Mārtiņu Zilbertu.

Dziedātājs atzīst, ka balvai izvirzītais solokoncerts prasījis daudz uzmanības. Koncerta tapšanas gaitā daudz palīdzējusi vokālā pedagoģe Margarita Gruzdeva.

Jau pirms koncerta bija nojausma, ka izdosies. Ka būs interesanti. Atbildības sajūta bija maksimāla," norāda Mačanovskis.

Klarnetists Egīls Šēfers

Izvirzīts balvai par solopartijas  izpildījumu V. A. Mocarta Klarnetes koncerta atskaņojumā 16.februārī Lielajā ģildē kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri un diriģentu Lucu Kēleru, kā arī solopartiju R. Kalsona Klarnetes koncerta atskaņojumā ar Valsts kamerorķestri Sinfonietta Rīga un diriģentu Normundu Šnē 10.maijā Lielajā ģildē.

Ļoti svarīga ir arī mentālā saderība ar visiem koncerta veidotājiem: tikai tad var rasties veiksmīga interpretācija," uzsver Šēfers, aizrautīgi stāstot par mēģinājuma procesu katra koncerta sagatavošanā un atklājot Mocarta mūzikas atskaņošanas noslēpumu.

„Viņa mūzikas interpretācijas atslēga ir interesanta: savā dziļākajā būtībā Mocarts ir operu komponists, un tas izpaužas arī viņa instrumentālajā mūzikā. Tāpēc interpretam svarīgāk parādīt nevis tehnisko varēšanu, bet atklāt dažādos raksturus un tēlus. Ja visu pakārto šim principam, darbs rit uz priekšu raiti," skaidro mūziķis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti