«Lielās mūzikas balvas 2013» nominanti: Par izcilu darbu ansamblī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

„Lielās mūzikas balvas 2013” kategorijā "Par izcilu darbu ansamblī" nominēts klarnetists Mārtiņš Circenis, pianiste Herta Hansena un sitaminstrumentālists Artis Orubs.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Mārtiņš Circenis...

pērn iepriecināja ar izcilu spēli LNSO Valsts koncertā Pētera Plakida skaņdarbā "Vēl viena Vēbera opera" un sniedza neaizmirstamu klarnetes solo Emīla Dārziņu "Melanholiskajā valsī" Frankfurtē Latvijas Kultūras dienu atklāšanas koncertā, sajūsminot ap 2000 klausītāju un atklājot Rietumu publikai vienu no latviešu mūzikas dvēseliskākajām identitātes lappusēm. Kā kamermūziķis viņš sevi daudzpusīgi parādījis koncertos Latvijas Nacionālajā operā, Siguldā, Ventspilī un Liepājā.

Izrādās, ka Mārtiņa interešu lokā līdzās mūzikai vienmēr atradies arī sports. Kaut vēl joprojām viņam patīk piedalīties velosacensībās un dažādos maratonos, ar mūziķa darbu tas īsti nav savienojams. „Vienmēr esmu uzskatījis, ka nemaz neesmu tik talantīgs, mans lielākais trumpis – darba spējas. Tur parādās un attīstās sportiskais azarts, ko nevaru vairs ieguldīt aktīvajā sportā," stāsta Mārtiņš.

Sarunā viņš atklāj arī vērtības, kuras guvis studijās Latvijā un Bāzelē, kā arī stāsta par savu daudzveidīgo ikdienas darbu: paralēli LNSO klarnešu grupas koncertmeistara vietnieka pienākumiem Mārtiņš ir LNO orķestra klarnešu grupas galvenais koncertmeistars, bet nesen pievērsies arī pedagoģiskajam darbam Latvijas Mūzikas akadēmijā. Par muzicēšanu orķestrī un kameransambļos viņš saka tā: „Abas jomas ir līdzīgas. Labākie solisti vienmēr spēj pielāgoties."

Vēl Mārtiņš atklāj, kādas izjūtas saistītas ar LMB nominētajiem koncertiem.

Herta Hansena...

ir izsmalcināta mūziķe, izcila koncertmeistare, ar kuru vienmēr vēlas kopā muzicēt gan dziedātāji, gan instrumentālisti. Jau gadiem viņa izkopusi muzikālās sadarbības ar čellistu Ēriku Kiršfeldu, flautisti Ilonu Meiju, vijolnieci Santu Zariņu un citiem. Šogad viņa bija jūtīgs dziedoņu partneris ciklā "Jāzeps Vītols un latvju dzejnieki", kā arī izceļama viņas muzicēšana kopā ar altistu Maksimu Noviku Georga Pelēča mūzikas koncertā Latvijas Radio studijā un koncerti ar Rīgas Saksofonu kvartetu un Arti Sīmani.

Herta ir viena no aktīvi koncertējošām pianistēm koncertmeistarēm, dažādu kamermūzikas projektu dalībniece. Viņa ir Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijas Kameransambļa un klavierpavadījuma klases mācībspēks un Pūšaminstrumentu katedras koncertmeistare. Hansenas studenti guvuši augstu atzinību starptautiskos konkursos.

„Bieži vien kameransambļu jomā grūtākais ir atrast partnerus. Svarīgi, lai cilvēks nav pasīvs. Būtiski, lai esam domubiedri. Savā pedagoģiskajā darbā studentiem mēģinu iemācīt sadzirdēt otru, kas apdāvinātiem solopianistiem nereti sagādā lielākās grūtības," – tā Herta. Viņa teic, ka apbrīnojot koncertmeistara darbu: „Tie ir nebeidzami konkursi, noklausīšanās, eksāmeni. Tas ir interesants, svarīgs, aizraujošs, taču ļoti smags darbs."

Artis Orubs...

ir viens no pirmajiem Latvijas jaunās paaudzes džezmeņiem, kurš pabeidzis studijas ārzemēs un atgriezies atpakaļ Latvijā. Būdams profesionāls un aizrautīgs mūziķis, viņš šobrīd ir viens no pieprasītākajiem bundziniekiem Latvijā.

Arta redzamākās uzstāšanās šogad bija festivālā "Rīgas Ritmi" Riga Jazz Quartet sastāvā - novatoriskais un eksperimentālais projekts kopā ar koklētāju Laimu Jansoni un kontrabasistu Andri Grunti, kas realizējies arī tvartā Zarbugans. Jāmin Arta lieliskais sniegums koncertos kopā ar franču trompetistu Eriku Trifā, džeza dziedātāju Ingu Bērziņu, džeza pianistiem Madaru Kalniņu un Raimondu Macatu, atjaunoto Latvijas Radio bigbendu un daudziem citiem mūziķiem.

„Īpaši komunikabls neesmu... Bet laikam jau manas veiksmes atslēga ir tā, ka man ļoti patīk darboties, un tas sākās jau bērnībā. Mīlu spēlēt kompānijā, visur cenšos iesaistīties." Vēl Artim ļoti patīk motivēt kolēģus, turklāt viņš pats arī ļoti labprāt komponē un aranžē.

Sadarbību ar kolēģiem dažāda veida ansambļos Artis raksturo šādi: „Ar saskaņu ir dažādi – citreiz ir, citreiz nav. Dažkārt ir karsti strīdi, bet tas ir tikai normāli." Sarunā viņš labprāt atklāj savu radošo virtuvi un to, kā rodas idejas, kā arī pastāsta, kā savulaik pievērsies mūzikai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti