Lielajā Piektdienā Pēterbaznīca aicina uz tiešsaistes koncertu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lielajā Piektdienā, 2. aprīlī, pulksten 15.00 tiešsaistē Rīgas Sv. Pētera baznīcas “Facebook” lapā izskanēs Lielās Piektdienas koncerts “Recordare…”. Programmā būs dzirdami itāļu komponistu Džovanni Batista Pergolēzi, Džoakīno Rosīni, Gaetāno Doniceti, Džuzepes Verdi, kā arī austriešu klasicisma pārstāvja Jozefa Haidna garīgās mūzikas lielformu darbi, kas jau gadsimtiem mūzikā atveido “Via Crucis” rituālu un Lielās Piektdienas procesiju, pavēstīja organizatori.

Koncertā piedalīsies soprāns Anta Jankovska, itāļu soprāns Paola Santuči (Paola Santucci) mecosoprāns Andžella Goba, baritons Valdis Jansons, vijolnieces Tatjana Ostrovska un Terēze Zīberte-Ijaba, altiste Liene Martinsone, čelliste Dace Zālīte-Zilberte un pianiste Helēna Kundrāta.

“Džovanni Batistas Pergolēzi “Stabat Mater” ir viens no skaistākajiem un populārākajiem skaņdarbiem klasiskās mūzikas laukā. Tā pamatā ir Jakopo Benedeti teksts kas balstīts uz 14. gadsimtā dzīvojušā mūka Jakopones da Todi atklāsmēm par nelielo, bet ļoti nozīmīgo Bībeles epizodi, kurā Svētā Jaunava Marija izdzīvo sava dēla Jēzus Kristus nāvi pie krusta.  

Daudz retāk koncertos var dzirdēt tādu interesantu klasicisma perioda skaņdarbu kā Jozefa Haidna kompozīcija “Mūsu pestītāja septiņi pēdējie vārdi pie krusta”, kas tapis kā Kadisas katedrāles īpašs pasūtījums Lielās piektdienas ceremonijai un kas speciāli ticis aranžēts arī stīgu kvarteta versijai,” pastāstīja rīkotāji.

Koncertā izskanēs arī itāļu komponista Džoakīno Rosīni divu slavenu lielformu fragmenti “Stabat Mater” un vēlīnais skaņdarbs “Mazā svinīgā mesa”, kā arī divi Latvijā nedzirdēti opusi – Doniceti “Rekviēms”, ko slavenais itāļu komponists sacerēja sava drauga un sāncenša Vinčenco Bellīni piemiņai, un Verdi iniciētā “Messa per Rossini”, kā pēcnāves rekviēms itāļu operskolas stūrakmenim Džoakīno Rosīni, norādija pasākuma veidotāji. Viņi atzīmēja, ka “koncerta izskaņā dzirdēsim skaņdarbu, ar kuru Verdi iekļuva pasaules garīgo vokālo lielformu olimpā – “Rekviēmu”, kas veltīts slavenajam itāļu rakstniekam un dzejniekam, Verdi draugam un cīņu biedram Alessandro Mandzoni. Ar duetu “Recordare” no šī skaņdarba noslēgsim šo Lielās piektdienas koncertu.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti