Lielajā Piektdienā - Kančeli, Perta un Vaska mūzika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Lielajā Piektdienā, 29.martā, Rīgas Domā notiks laikmetīgās sakrālās mūzikas koncerts, kurā skanēs komponistu Gijas Kančeli, Arvo Perta un Pētera Vaska mūzika. Koncertprogrammas idejas autors ir Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava.

Šo trīs komponistu meditatīvo mūziku varēs baudīt Latvijas Radio kora un orķestra "Sinfonietta Rīga" izpildījumā. Koncertā kā soliste piedalīsies altiste Liene Kļava un dziedātāja Ieva Parša.

No Kančeli muzikālā klāsta varēs dzirdēt "Caris mere, Einmal un Exil", visā pasaulē atzītā igauņu zvaniņtehnikas meistara Perta meditatīvo rokrakstu pārstāvēs motetes "Da pacem Domine" un "Salve Regina", kā arī "Svētceļnieku dziesmu", kas sacerēta 1984.gadā - četrus gadus pēc tam, kad Perts emigrēja no PSRS uz Vāciju. Savukārt no Vaska darbiem Kļava izvēlējies Mesas daļu "Agnus Dei" ("Dieva Jērs") un rimti, rāmi ritošo Tēvreizi jeb "Pater noster".

„Mans tēvs, baptistu mācītājs, man teica diezgan bieži: Dēls, kad tu uzrakstīsi Tēvreizi tādu, ko var dziedāt visa draudze? Teicu – nezinu, es vēl neesmu tam gatavs… Kad tēvs jau bija mūžībā, sapratu, ka man tas ir beidzot jādara. Iznāk, ka tam Tēvam, kas ir debesīs, un domājot par savu nesen aizgājušo tēvu, es rakstīju tādu divkāršu Tēvreizi. Vispirms, protams, dzimtajā – latviešu valodā, un tad arī latīņu versija radās,” par "Pater noster" tapšanu stāsta komponists Pēteris Vasks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti