Rīta Panorāma

Intervija ar Klāvu Olšteinu

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Ansi Spridzānu

LNSO koncerts "Reinis Zariņš. Mākoņi. Čaikovskis"

Lielajā ģildē un Eiroradio skanēs LNSO un Reiņa Zariņa koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

30.oktobra vakars Lielajā ģildē būs Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) un Londonā dzīvojošā latviešu pianista Reiņa Zariņa talantu parāde - viņu sniegumu Eiroradio tiešraidē dzirdēs daudzās valstīs.

LNSO galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs Andris Poga izvēlējies mūziku, kurā vispilnīgāk atspoguļojas orķestra skanējums.

"Jebkurā kontekstā, kur orķestris izskan savā vislabākajā formā, savā vislabākajā repertuārā, starptautiski tas ir ļoti, ļoti svarīgi. Es domāju, ka tā ir viena no prioritātēm," saka Andris Poga.

LNSO 30.oktobra koncerts "Reinis Zariņš. Mākoņi. Čaikovskis" ir tā vērtība, ko vērts dzirdēt arī Eiroradio tiešraidē.

Īpaši šim koncertam no Londonas uz Rīgu atbraucis pianists Reinis Zariņš, lai atskaņotu Aleksandra Skrjabina Klavierkoncertu. "Reiz daļu no tā esmu spēlējis, kad es vēl biju mazs zēns. Tas bija sen atpakaļ, toreiz tās bija lielas grūtības - tīri tehniski to visu iemācīties un izdarīt. Tagad ir pavisam citādāk," saka Reinis Zariņš.

Aleksandrs Skrjabins Klavierkoncertu klavierēm un orķestrim sacerēja 24 gadu vecumā - tas ir pirmais opuss lielam orķestrim.

"Tā mūzika ir tāda, it kā kāds divatā runātu ar savu mīļoto. Drīzāk čukstētu nekā skaļā balsī runātu ar daudziem draugiem. Tas notiek citā dinamikā, un mani tas ļoti aizrāva," saka Reinis Zariņš.

Koncertā skanēs arī Pētera Čaikovsks Ceturtā simfonija. Daiļrades periods, kurā Pēteris Čaikovskis to komponēja, sakrita ar neveiksmīgajām laulībām, kas drīz vien izjuka. Šajā pašā laikā Čaikovska dzīvē uzradās Nadežda fon Meka, bagāta rūpnieka atraitne, mākslas mecenāte. Abu sarakste ilga 13 gadu, bet dzīvē viņi tā arī nekad nesatikās. Ceturtā simfonija veltīta Nadeždai fon Mekai. Respektējot viņas nevēlēšanos redzēt savu vārdu rokraksta titullapā, Čaikovskis rakstīja "Veltījums labākajam draugam". Ceturto simfoniju var uztvert kā Čaikovska vēstuli Nadeždai fon Mekai.

Tāpat koncertā skanēs Ērika Ešenvalda darbs "Mākoņi" - viņa debija, komponējot lielam simfoniskajam orķestrim. Skaņdarbs veltīts komponista brāļa Oskara piemiņai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti