Rīta Panorāma

Intervija ar Baibu Broku

Rīta Panorāma

Eslingenas Dziesmu svētkiem 70

Mocarta koncertvakars ziemeļnieciskās noskaņās

Lielajā ģildē tapis Mocarta koncertvakars ziemeļnieciskās noskaņās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Kopā ar somu diriģentu Juhu Kangasu un orķestri “Sinfonietta Rīga” šī gada Lielās mūzikas balvas nominants pianists Reinis Zariņš 28. janvārī Lielajā ģildē atskaņos Mocarta klavierkoncertu. Abi mākslinieki stāsta, ka mūzikas noskaņas šajā koncertprogrammā būs netipiskas Mocarta daiļradei – ierastās līksmības vietā skanēs maigas un skumjas melodijas.

“Mocarts ir mans mīļākais komponists. Darbi, kurus mēs atskaņosim koncertā, ir ļoti atšķirīgi. Mocarta uzrakstītā Hafnera simfonija ir piepildīta ar emocijām,” savu vēlmi interpretēt Mocarta mūziku pamato ziemeļnieciski atturīgais diriģents Kangass.

Viņš Latvijas Lielo mūzikas balvu saņēma pirms 20 gadiem. 28. janvāra koncertā viņš atskaņos arī ziemeļvalstu mūziku. Kangass ir kaismīgs šīs mūzikas popularizētājs pasaulē.

“Ar diriģentu Juhu mēs pirmo reizi tikāmies viņa dzimtajā pilsētā Kokolā. Toreiz viņš mani aicināja atskaņot Bēthovenu kopā ar savu Ostrobotnijas kamerorķestri,”par tikšanos ar Kangasu stāsta pianists Zariņš. “Šis klavierkoncerts ir tāds salīdzinoši maigs, jo īpaši vidusdaļa, kas ir pārsteidzoši skumja, skaudra,” ieskatu koncerta noskaņā atklāj Zariņš.

Pianistam aizvadītais gads bijis radoši piepildīts, īpaši Latvijā. Viņš atklāj, ka programmas vispirms top viņa darbnīcā Londonā un tad sākot ceļojumu par pasauli.

Zariņš norāda, ka pērn izdevies īstenot plānus, kas jau gadiem tikuši kalti, bet netika realizēti: “Pēkšņi viss tajā gadā arī notika - gan sadarbība ar horeogrāfu Kirilu Burlovu, gan holandiešu gleznotāju, gan, protams, Mesiāna “Divdesmit skatieni uz Kristus bērnu””.

Komponista Olivjē Mesiāna klavieru ciklu Zariņš atskaņoja Ziemassvētku festivāla ietvaros. Koncerts bija izvirzīts Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio gada balvas “Kilograms kultūras 2016” ziemas balsojuma mūzikas kategorijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti