«Lielajā dzintarā» skanēs liepājniekam Ķeniņam veltīta kamermūzikas programma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Liepājas koncertzāles „Lielais dzintars” kamerzālē 27.augusta vakarā skanēs Kanādas latviešu komponistam, pirms simt gadiem Liepājā dzimušajam Tālivaldim Ķeniņam veltīta koncertprogramma „Ķeniņš un vēstules”. To atskaņos trīs kamermūziķes – pianiste Agnese Egliņa, sitaminstrumentāliste Elīna Endzele un flautiste Liene Denisjuka-Straupe.

Starp skaņdarbiem muzikologs Dāvis Eņģelis lasīs fragmentus no Ķeniņa vēstuļu sarakstes ar tādiem mūzikas dižgariem kā Jāzepu Vītolu un Olivjē Mesiānu. Tieši šīs vēstules iedvesmojušas koncerta idejas autori, flautisti Lieni Denisjuku-Straupi veidot Ķeniņam veltītu koncertprogrammu, kuras centrā būs viņa skaņdarbs „Concertante”.

Liene Denisjuka-Straupe par Ķeniņa "Concertante"
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

„Tālivalda Ķeniņa „Concertante” ir rakstīts flautai un klavierēm, un tas ir veltījums kanādiešu flautistam Robertam Aitkinam. Tālivaldis Ķeniņš ir pazīstams ar to, ka ļoti prata komunicēt ar kolēģiem un izzināt katra instrumenta specifiku. Un tā, nu, ir tapis šis brīnišķīgais lielformāta darbs flautai, kurā es saskatu gan pasaules elpu, kuru Ķeniņš baudīja, jo kopš 1945.gada bija spiests dzīvot ārpus Latvijas, gan arī jūtu viņa sirds siltumu un dzimtenes mīlestību, kas īpaši izteikta man šķiet skaņdarba otrajā daļā ar nosaukumu „Canzona” jeb „Dziedājums”. Šis dziedājums, manuprāt, ir ļoti deklamatorisks. Flauta tajā var izpausties dažādās krāsās, parādīt gan siltumu, gan dramatismu, gan asaru, gan prieku,” stāsta Denisjuka-Straupe.

Flautiste Liene Denisjuka-Straupe
Flautiste Liene Denisjuka-Straupe

Koncertā izskanēs arī Ķeniņa vēstuļu biedru Olivjē Mesiāna un Helmera Pavasara mūzika, jaunās latviešu komponistes Annas Martas Burves kompozīcija “Ceriņš, zvaigzne un pelēkbrūnais putns”, kā arī Džona Adamsa, Neitana Dotrija, Džeisona De Kristofaro un G. Fāra darbu pirmatskaņojumi Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti