«Lielajā dzintarā» pirmatskaņos Imanta Kalniņa operu «Matīss, kausu bajārs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Svinot meistaru apaļās jubilejas, 5. decembrī pulksten 19.00 Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" notiks Imanta Kalniņa operas "Matīss, kausu bajārs" pēc Aleksandra Čaka poēmas motīviem pirmatskaņojums koncertizrādes formātā, informēja rīkotāji.

Aleksandrs Čaks poēmu sarakstījis 1943. gadā, taču tā publicēta krietnu laiku pēc autora nāves no nepublicētiem manuskriptiem 1972. gadā. Rakstnieks filozofiskā, vēsturiskā un psiholoģiskā savijumā apcerējis personības garīgo tapšanu, rūdīšanos un ceļu uz harmoniju sarežģītā laikā. Savukārt Imants Kalniņš operu sācis rakstīt Čaka simtgadē. Līdz šim nošu partitūra glabāta komponista bibliotēkā un nu – pēc 20 gadiem – tā piedzīvos pirmizrādi. Kā norādīja organizatori, tapis monumentāls opuss trijos cēlienos un sešās ainās par Rīgu, rīdziniekiem, godu un mīlestību – "par joprojām aktuālām tēmām – ceļu uz harmoniju un garīgu brīvību".

Koncertizrādi veido mūzikas un drāmas telpas "OratoriO" izveidotāji – režisore Rēzija Kalniņa, diriģents un muzikālais vadītājs Ainārs Rubiķis sadarbībā ar dramaturģi Daci Micāni Zālīti, scenogrāfi Sandru Strēli, gaismu mākslinieku Aināru Pastaru, kostīmu mākslinieci Ilzi Vītoliņu un horeogrāfi Ingu Krasovsku.

Operas iestudējumā piedalās gan orķestra "Sinfonietta Rīga" mūziķi un Rīgas kamerkoris "Ave Sol", gan arī operas solisti – Armands Siliņš, Krišjānis Norvelis, Viktorija Pakalniece, Artjoms Safronovs, Juris Jope, Edgars Ošleja un Rihards Millers.

Režisore Rēzija Kalniņa uzsvēra: "Nākotne nepastāv bez pagātnes, tieši tāpat kā koks neaug bez saknēm. Un, ja mēs vēlamies, lai mūsu nākotne un mūsu nākotnes paaudze domā, jūt un dzird, tad Čaks un Imka ir tieši tie skolotāji, kuri ar mīlestību var to viņiem iedot."

Muzikālais vadītājs un orķestra diriģents Ainārs Rubiķis norādīja: "Šī opusa atskaņošana man ir būtiska ne tikai kā mūzikas pasaules pārstāvim, bet arī kā Latvijas kultūras daļai, kas izjūt dziļu nepieciešamību opusa atskaņošanā komponistam klāt esot, nenoliedzot arī radnieciskās saites. Un tā nu ir sanācis un sakritis, ka 2021. gads ir Imanta Kalniņa un Aleksandra Čaka laiks."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti