Kultūras ziņas

Muzeju nakts iespaidi

Kultūras ziņas

Antons Doļins: Tagad jāskatās ukraiņu kino!

Liepājas Simfoniskais orķestris noslēdz sezonu

«Lielajā dzintarā» izskanējis Liepājas Simfoniskā orķestra sezonas noslēguma koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

14. maijā koncertzālē "Lielais dzintars" ar vērienīgu koncertu savu 141. sezonu noslēdza Liepājas Simfoniskais orķestris. Izskanot Antona Bruknera 3. simfonijai un Sergeja Prokofjeva 2. klavierkoncertam, pie diriģenta pults orķestra galvenā diriģenta statusā pēdējo reizi bija lietuviešu diriģents Gintars Rinkevičs.

Teju pirms diviem gadiem izplānotā koncertprogramma, aicinot pianistu Daumantu Liepiņu un uzklausot maestro Gintara Rinkeviča vēlmi diriģēt Brukneru, Ukrainā notiekošā kara dēļ izskanēja ar jaunu un ļoti spēcīgu jēgu. Koncerta pirmajā daļā spožais jaunās paaudzes pianists Daumants Liepiņš atskaņoja Sergeja Prokofjeva Otro klavierkoncertu, kuru pamatoti uzskata par vienu no sarežģītākajiem. Jaunības gados tapušais darbs, kura pirmatskaņojumā kā solists piedalījies pats autors, veltīts bojā gājušajam draugam. Tajā saklausāmas gan skumjas, gan dziļa traģika.

Liepiņš skaidro: "Ja mēs runājam par tumšo un briesmīgo, tad mums ir karš, un tas saliek pilnīgi citus akcentus mūzikai un arī ļauj paskatīties uz to no cita skatupunkta. Man šķiet, ka šī Prokofjeva mūzika ļauj ieskatīties ļaunumam acīs. Mums ir jāsaprot, kas ir ļaunums, mums ir jāredz ļaunums, mums ir jāredz ļaunums apkārt, jāredz ļaunums sevī, bet nevajag pie tā palikt, vajag tiekties uz labo, bet tomēr arī apzināties, ka tas tumšais un tas ļaunums diemžēl ir arī daļa no mūsu pasaules."

Vienisprātis ir arī koncerta apmeklētāja, kordiriģente Ilze Valce: "Visu, ko mēs esam pārdzīvojuši kopš 24. februāra, mēs arī šajā Prokofjeva klavierkoncertā saklausījām. Tas liek mums vēlreiz saprast, cik ļoti māksla mums ir nepieciešama, kā mēs izjūtam to, kā dzīve to atspoguļo."

Lietuviešu diriģents Gintars Rinkevičs bijis Liepājas Simfoniskā orķestra galvenais diriģents piecas koncertsezonas. To laikā atskaņoti Karla Orfa, Gustava Mālera un citu komponistu opusi, bijuši izcili koncerti ar spožiem solistiem, bijušas koncertturnejas un veikti divi latviešu mūzikas albumu ieraksti. Maestro un orķestra sadarbības noslēgumā izskanēja ievērojamā monumentālista Antona Bruknera Trešā simfonija, kuru komponists veltījis Rihardam Vāgneram.

Liepājas Simfoniskā orķestra valdes loceklis Uldis Lipskis par sadarbību ar Rinkeviču ir gandarīts: "Tas mums ļoti daudz deva – šī sadarbība un tieši tādu lielu dimensiju, skaņdarbu un gara dimensiju apgūšanai, jo maestro Rinkeviča spēcīgā puse ir tieši monumentāla mūzika, monumentāli romantiski skaņdarbi, un mēs tos dabūjām izspēlēties. Es domāju mums, mūziķiem, paliks tāda tieksme pēc lieliem mērogiem, pēc liela vēriena, pēc plašas telpas, tas noteikti uz ilgu laiku paliks – šī sajūta."

Jaunajā sezonā Liepājas Simfoniskā orķestra galvenā diriģenta amatā stāsies Guntis Kuzma, lai kopīgiem spēkiem radītu jaunu šķautni orķestra bagātajā starojumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti