«Lielajā dzintarā» augustā skanēs Ešenvalda multimediālā simfonija «Ziemeļu gaisma»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” 12. augustā būs skatāms Ērika Ešenvalda multimediālās simfonijas “Ziemeļu gaisma” uzvedums.

Lielās mūzikas balvas 2015. gada laureāta nominācijā “Gada uzvedums”– Ērika Ešenvalda multimediālās simfonijas “Ziemeļu gaisma” pirmizrādē Kurzemē uzstāsies Liepājas simfoniskais orķestris un Valsts Akadēmiskais koris „Latvija” diriģenta Māra Sirmā vadībā. Skatītājiem tiks uzburts stāsts par ziemeļu tautās leģendām apvīto polārblāzmu, ko paspilgtinās ekspedīciju laikā dokumentētie video un dabas skaņu materiāli.

Ziemeļblāzma (Aurora Borealis) jau izsenis apdziedāta teikās un leģendās. Ziemeļu tautas to dēvē par lapsas astes sagrieztām sniega vērpetēm, debesu vārtiem aizgājušajiem, par karavīru nenogurstošajām cīņām un pat par bumbas spēlēšanu debesīs, kur bumbas vietā izmantots valzirga galvaskauss. Šis unikālais tautu mantojums iedvesmojis komponistu Ēriku Ešenvaldu doties ekspedīcijās uz Skandināviju, Islandi, Grenlandi un Aļasku, lai kopā ar ceļabiedriem – režisoru Renāru Vimbu un operatoru Daini Juragu – dokumentētu senos stāstus un dabas naksnīgās balsis.

Ekspedīcijās gūtais iemūžināts simfonijā. Līdzās orķestrim un korim tās muzikālo vēstījumu papildinās videoprojekcijas ar ziemeļu tautu teicējiem. Sadarbībā ar norvēģu fotogrāfu Hjetilu Skogli, kurš sevi dēvē par ziemeļblāzmas pēddzini, tapušas polārblāzmas projekcijas, kas atskaņojumā saplūdīs ar mūziku un dabas skaņām, ļaujot izbaudīt autentiskus un plašākai sabiedrībai zudušus nostāstus par ziemeļblāzmu – lielāko no Zemes atmosfēras optiskajiem fenomeniem.

Jau vēstīts, ka Ešenvalda multimediālā simfonija "Ziemeļu gaisma" pirmatskaņojumu piedzīvoja 2015.gada 27.aprīlī Latvijas Nacionālajā operā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti