«Lielajā dzintarā» – amerikāņu džeza ģitārists Kurts Rosenvinkels un Latvijas Radio bigbends

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

“Kurts Rosenvinkels ir ģēnijs, viņš tik tiešām ir ģēniāls!” šādus vārdus izcilais mūziķis Ēriks Kleptons veltījis džeza ģitāristam Kurtam Rosenvinkelam (Kurt Rosenwinkel, ASV), kurš 9.aprīlī pulksten 18 kopā ar lielisko Latvijas Radio bigbendu koncertzālē “Lielais dzintars” atskaņos mūziku no albuma “Our Secret World”. Džeza koncerts būs jau otrais notikums Liepājas koncertzāles jaunajā sērijā “Pasaule Lielajā dzintarā”.

Kurts Rosenvinkels ir atzīts par vienu no mūsu laikmeta izcilākajiem džeza māksliniekiem un tiek raksturots kā izsmalcināts novators, izcils improvizators, apveltīts ar savu īpašo skanējumu. Apmeklētāji koncertos ir apburti no Kurta radītās mūzikas, kas tiek pasniegta ar minimālu piepūli un rada ilūziju, ka radīt tik viegli plūstošus skaņdarbus var jebkurš. “Esmu sapratis, ka manas mūzikas rakstīšana ir daudz koncentrētāka un vienkāršāka - mazāk ir vairāk - ir īstā frāze, kas to raksturo,” saka pats Rosenvinkels.

Mūzikas aprindās Kurts kļuva populārs aizvadītā gadsimta 90.gados un šobrīd tiek uzskatīts par vienu no talantīgākajiem savas paaudzes ģitāristiem. Neskaitot iepriekš minēto Ērika Kleptonu, sadarbojies ar tādiem ievērojamiem mūziķiem kā Breds Meldau (Brad Meldau), Braiens Bleids (Brian Blade), Džošua Redmens (Joshua Redman), Kriss Poters (Chris Potter), un arī džeza leģendu Džo Hendersonu (Joe Henderson).

Izcilā mūziķa snieguma pamatā ir dziļas džeza tradīcijas, kuras iegūtas studējot Bērklijas Mūzikas koledžā. Šīs tradīcijas papildina neatkārtojams improvizācijas stils un atšķirīgais ģitāras skanējums. Kurts līdz šim izdevis 13 mūzikas albumus un piedalījies vairāk kā 50 ierakstos. Par savām kompozīcijām saņēmis prestižo ASV Kongresa balvu (National Endowmen for the Arts) un nesen izdevis jaunu albumu - „Caipi”.

Rosenvinkelam raksturīga tikai viņam piemītoša unikāla identitāte, gan kā ģitāristam, gan kā komponistam - tīrs ģitāras tonis ar smalku, bezvārdu dziedājumu. Ar vieglu vokalīzi viņš katru improvizācijas noti izdzied caur mazu mikrofonu, radot plašu un neatkārtojamu skanējumu.

 

Kā iepriekš ziņots, koncertu sērija “Pasaule Lielajā dzintarā” visa gada garumā apmeklētājiem piedāvās 10 unikālus mūzikas un mākslas notikumus no dažādām valstīm. 26.aprīlī koncertu sēriju turpinās vēl viens viesis no ASV – digitālo ērģeļu virtuozs Kamerons Karpenters (Cameron Carpenter), spoži prezentējot ietekmīgāko mūzikas kritiķu augsti vērtēto albumu “All You Need is Bach”. Mākslinieks lauž priekšstatus par ērģelēm kā baznīcas mūzikas instrumentu, sadarbojas ar vienu no lielākajām ierakstu kompānijām “Sony Classical”, un ir pasaulē pirmais ērģelnieks, kas nominēts prestižajai “Grammy” balvai. Karpenters koncertturnejā dodas ar unikālām digitālajām ērģelēm, kas veidotas pēc paša mākslinieka ieceres.

Koncerts “Kurts Rosenvinkels & Latvijas Radio bigbends” tapis ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Liepājas domes atbalstu. Biļetes no 7 eiro nopērkamas visās Biļešu paradīzes kasēs, interneta vietnē www.bilesuparadize.lv, kā arī koncertzāles “Lielais dzintars” informācijas centrā. Skolēniem, studentiem, pasniedzējiem, pensionāriem, I un II grupas invalīdiem, kā arī ģimenēm un grupām pieejamas atlaides. Plašāka informācija par norisēm koncertzālē: www.lielaisdzintars.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti