Kultūras ziņas

Prezentē pastāvīgās ekspozīcijas vīziju

Kultūras ziņas

Tobiasa Kaspara "Rudens"

"Līvu sasaukšanās" – veltījums Vidzemes lībiešiem

«Lībiešu rokopera» – klausītāji novērtē «Līvu sasaukšanos» Cēsu koncertzālē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ar mērķi apzināt Vidzemes lībiešu dziesmas Saulkrastu kora “Anima” diriģente Laura Leontjeva kopā ar domubiedriem vienojušies īpašā koncertprogrammā “Līvu sasaukšanās”, kas 30. oktobrī izskanēja Vidzemes koncertzālē “Cēsis” un kuru klausītāji jau dēvē par lībiešu rokoperu.

Koncertā izskanēja Uģa Prauliņa, Laimas Jansones un Edgara Beļicka kompozīcijas, kuru galvenais iedvesmas avots ir lībiešu kultūras mantojums.

Koncertuzveduma “Līvu sasaukšanās” idejas aizmetņi radās vēl 2014. gadā, kad, tuvojoties Latvijas valsts simtgadei, Saulkrastu kora “Anima” vadītāja Laura Leontjeva sāka interesēties par dzimtā novada kultūrvērtību bagātībām.

“Man un arī mums liels atklājums bija tieši Vidzemes lībiešu krasts, jo līdz šim man ar lībiešiem asociējās tikai Kurzeme,”

stāsta Saulkrastu kora “Anima” vadītāja Laura Leontjeva.

“Man nebija ne mazākās nojausmas, ka tieši šīs valodas specifika ir tik ļoti, ļoti dažāda. Vidzemes, Kurzemes līvi vai luci. Tas bija liels atklājums, par ko paldies Valtam Ernštreitam, kurš mūs ievadīja šajā ceļā, atklājot to, cik ļoti šādas valodas ir atšķirīgas.”

Koncertā “Līvu sasaukšanās” kā centrālais muzikālais priekšnesums izskanēja Uģa Prauliņa īpaši komponēta kompozīcija ar Vidzemes lībiešu dziesmu tekstiem, ko apzinājis un pētījis Tartu Universitātes profesors, valodnieks Karls Pajusalu.

Viņš pētījis un atjaunojis pirms 150 gadiem izzudušo Salacas līvu valodu. 

Komponists Uģis Prauliņš stāsta: “Skaidrs, ka tās ir tās tradīcijas, kas ir atnākušas līdz mūsdienām tādā pierakstītā veidā. Un es gribētu teikt, ka viņas ir jālieto. Ir 21. gadsimts. Un ir jācenšas ļoti saudzīgi apdarināt 21. gadsimtam atbilstoši.

Bet tad, ja viņas stāv vienkārši rakstos un neviens viņas nelieto, tad tam vairs nav nozīmes.”

Koncerta apmeklētājs, valodnieks Valts Ernštreits norāda: “Tas vienmēr ir ar tām mazajām valodām risks, ka cilvēki dzied svešā valodā un bieži vien viņiem ir tā sajūta – labi, varam nohaltūrēt un varbūt neviens nebūs zālē, kas dzird. Šis bija tieši tas gadījums, kad zālē bija cilvēki, kas dzird, saprot, novērtē un kuriem ir svarīgi, lai tas nekož ausī. Šis bija ļoti labi.”

Arī koncerta apmeklētājs, fotogrāfs Jānis Mednis izsaka sajūsmu pēc koncerta:

“Fantastiski! Varētu teikt, ka lībiešiem ir sava rokopera piedzimusi. Tas ir lielākais pārsteigums.

Un tā otra, tā nacionālā, labā lieta ir tā, ka tā dzīvā kultūra ir tā svarīgākā sastāvdaļa, lai tauta dzīvotu, valoda dzīvotu, lai kultūra dzīvotu. Tāpēc šis ir tāds labs sākums visam.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti