Lestenes baznīcā skanēs Latvijas baroka mūzika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lestenes evaņģēliski luteriskajā baznīcā sestdien, 18. oktobrī, plkst. 16 ar koncertu "Latvijas baroks" uzstāsies baroka kora “Collegium Choro Musici Riga” un baroka orķestra “Collegium Musicum Riga” solisti kopā ar māksliniecisko vadītāju Māri Kupču, lsm.lv pavēstīja nodibinājuma “Lestenes baznīcas atjaunošanas fonds” pārstāve Sabīne Branta.

Vairāk nekā 300 gadu senajā Lestenes evaņģēliski luteriskajā baznīcā šobrīd turpinās renovācija. Šīs arhitektūras pērles interjeru kādreiz veidoja izcilākais baroka kokgriezumu ansamblis Latvijā. Grezno baroka laiku pieredzējušajā baznīcā, iespējams, savulaik atskaņota arī divu izcilu baroka skaņražu – Johana Valentīna Mēdera un Johana Fišera mūzika.

Laika gaitā daudzi J. V. Mēdera darbi ir zuduši, bet tas, kas ir saglabājies rokrakstu kopijās, ir tā laika mūzikas pērles un ir uzskatāmas par ļoti avangardisku tā laika mūzikas liecību. Savukārt J. Fišers savas kompozīcijas publicējis Rīgā un tās veltījis pilsētai. Atskaņojot Latvijas baroka komponistu darbus, Lestenes baznīcā ieskanēsies klavesīna un ērģeļpozitīva skaņas.

Pateicoties “Collegium Choro Musici Riga”, baroka orķestra “Collegium Musicum Riga” mūziķiem un šīs mūzikas popularizēšanas misionāra Māra Kupča darbībai, šo komponistu mūzika kļuvusi pazīstama Eiropas klausītājiem -  to aizvien vairāk vēlas atskaņot ārpus Latvijas robežām, kā arī par tās atskaņošanas niansēm aizvien vairāk interesējas citu zemju senās mūzikas speciālisti. Taču vienīgi Latvijas klausītājiem ir unikālā iespēja dzirdēt to vēsturiskā vietā, kas piedzīvo savu atjaunotni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti