Panorāma

Valsts apmaksās modernu vēža diagnostiku

Panorāma

Diasporas latviešu mākslas izstāde

Populārā mūzika cieši savijusies ar Latvijas vēsturi

Leģendārais karavīru ansamblis «Zvaigznīte» šogad svin 55 gadu jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Sižetu sērijā “Šķirkļi Latvijas simtgadei” Anda Boša stāsta par populāro mūziku un kādu īpašu muzikālu apvienību, kura šogad svin 55 gadu jubileju. Leģendārais karavīru ansamblis “Zvaigznīte” tiek saukts par Latvijas mūziķu visu zvaigžņu komandu.

Pēc tam, kad Latvijas brīvvalsts laikā uzplauka vācu ziņģu un nezināmu autoru populāru melodiju latviskošana, 2.pasaules karš atnesa līdzi cenzūru un ideoloģiskus ierobežojumus. 50. gados gan vēl uzraudzība nebija tik barga un latviešu estrādē uzplauka džeza ritmi. Bet 60. gadu sākumā dzimst ansamblis, kas dēvēts par Latvijas roka augstskolu – karavīru ansamblis “Zvaigznīte”.                           

Viss sākās ar jauno dziedātāju Ojāru Grīnbergu, kura uzstāšanos restorānā “Tallina” dzirdēja padomju armijas celtniecības daļas jeb strojbata komandieris Iļja Petrovs un piegāja aprunāties.

"Vai tu esi iesaucamo gados – Ojārs saka, jā, man jāiet, bet es tur tā un šitā. Gribi dienēt Rīgā? Gribu, nu tad salasi orķestri, atnāc pie manis uz barona ielu 99 ar sarakstu un jūs dienēsiet, spēlēsiet Rīgā," atminas Dmitrijs Bite, karavīru ansambļa “Zvaigznīte” pirmais bundzinieks.

1963.gada decembrī 7 jaunie mūziķi tika iesaukti armijā. Sākotnēji bijis arī jāstrādā rūpnīcās un jāpiedalās celtniecības darbos, muzicēja pa vakariem.

Kad dienests beidzās, mūziķi "Zvaigznīti" pameta, un viņu vietā nāca citi muzikāli izglītoti cilvēki. Un vienmēr centās spēlēt populāras melodijas.

"Mums bija repertuārā iekļauta Vaidava. Dziedam: "Vaidava, Vaidava", un kad bija programmas iztirzāšana, tas viens prasa, nu kāpēc jums tā upe ir vajadzīga? Zirnis ceļas kājās un saka – kā, tur padomju armija sakāva fašistus. Un atbild - ā, nu tad lai paliek repertuārā," smejas Bite. 

Līdz 1989.gadam, kad "Zvaigznīte" uzstājās pēdējo reizi, tajā bija spēlējuši vismaz 200 Latvijas mūziķi, aktieri, kultūras darbinieki. Dziesmu Svētku goda virsdiriģents Jānis Zirnis bija pirmajā "Zvaigznītes" iesaukumā. Vēlākajos gados to vadījuši Uldis Stabulnieks, Zigmars Liepiņš, Aigars Grauba. "Līvi", "Menuets", "Pērkons", "Jumprava" un vēl daudzas citas grupas nebūtu iedomājamas bez mūziķiem, kas izauga Zvaigznītē, stāsta muzikoloģe Daiga Mazvērsīte: 

"Tas ir ļoti interesanti, kā Latvijas vēsture sasaucas ar rokmūzikas attīstības vēsturi, nemaz nerunājot par atmodas laiku, kad gandrīz katrs rokmūzikas koncerts kļuva par demonstrāciju ar sarkanbaltsarkano karogu. Nenoliegsim, ka mūzikai, sevišķi rokam un popmūzikai, arī izklaides un sadzīves mūzikai ir ļoti liela loma Latvijas neatkarības atgūšanā."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti