Lauras Jēkabsones Pirmā kokļu simfonija - pasaules radīšana caur latvietības prizmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

4. novembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiks kokļu mūzikas koncerts un izstāde "Rakstu taka", aicinot apmeklētājus iepazīt latviešu rakstu zīmes kā informācijas nesējus mākslā un mūzikā, infoemē pasākuma organizatori..

Latvijas Nacionālās bibliotēkas ātrijā plkst. 16.30 tiks atklāta Pārdaugavas Mūzikas un mākslas  skolas audzēkņu darbu izstāde, kurā būs aplūkojamas topošo mākslinieku mūsdienīgas improvizācijas par Lielvārdes jostas rakstu tēmu.

Plkst. 17.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē apvienotā koklētāju ansambļa sniegumā  izskanēs mūsdienu latviešu komponistu Ērika Ešenvalda, Raimonda Tigula un Lauras Jēkabsones mūzika.

Pasākuma centrālais notikums ir Lauras Jēkabsones Pirmās kokļu simfonijas "Pasaules radīšana" pirmatskaņojums diriģenta Kaspara Ādamsona vadībā.

Par savu darbu Laura Jēkabsone raksta: “Leģendas par pasaules radīšanu ir daudz un dažādas atkarībā no etniskās piederības un atrašanās vietas pasaules kartē. Mēs, latvieši, esam maza, bet stipra tauta, kuras izcelsme vijas caur vēsturiskiem, mītiskiem un pat pasaku stāstiem, kuru tēli, Dievs, Saule, Mēness, Māra, Laima u.c. vēl šobaltdien caur folkloru, tautas mūziku un Dievturību dzīvo mūsu vidū. Pirmo kokļu simfoniju "Pasaules radīšana" veidos četras daļas:

1.daļa Debesis. Auseklis
2.daļa Zeme. Jumis
3.daļa Pazeme. Māra
4.daļa Visums. Saule

Skaņdarbs vēstīs par pasaules radīšanu, skatoties caur latvietības prizmu. Ritmisks, lirisks un episks muzikālais ceļojums pirmajā kokļu simfonijā.” To atskaņos apvienotais koklētāju ansamblis, Jāzepa Mediņa Rīgas 1.mūzikas skolas meiteņu koris "Vivace" un solists Kalvis Kalniņš (baritons). Apvienotā koklētāju ansambļa sastāvā muzicēs Rīgas mūzikas skolu koklētāju ansambļi Atbalsis, Karameles, Liepa, Madaras, Vīzija, Zeltskariņi, Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas koklētāju ansamblis, kā arī koklētāju ansambļi Pūt, vējiņi, Sakta, Dzītariņi, un Balti.

Pasākumu organizē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments sadarbībā ar nodibinājumu "Kokļu mūzikas centrs "Balti"".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti