Diena sākusies

Pasaules pirmatskaņojumus gaidot. "Klasikas" studijā - komponists Kristaps Pētersons

Diena sākusies

Tuvojas 30. septembris - bērnu un jauniešu diena "Klasikā"!

"Klasikas" viešņa - pianiste Lauma Skride

Lauma Skride par pianista likteni: Jābūt talantam, veiksmei un ārprātīgai darba gribai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latviešu pianiste Lauma Skride ikdienu vada starp Vāciju un Turciju. Viņas kalendārs saplānots līdz 2020. gadam. Tikko ar vācu čellistu Danielu Milleru Šotu nospēlējusi koncertu festivāla "Čello Cēsis" atklāšanā, nu viņai aktuāli kamermūzikas koncerti citviet Eiropā. Ar īpašām sirds trīsām māksliniece gaida 14. novembri, kad Vigmora zālē Londonā tiks svinēta Latvijas simtgade, un ar vēl lielākām – saspēli ar Andri Nelsonu un viņa vadīto Leipcigas "Gewandhaus" simfonisko orķestri nākamruden. Bet līdz tam –  koncerti kopā ar vijolnieci Annu Sofiju Muteri, māsu Baibu Skridi un "Skride Quartet" koncerttūres Austrālijā un Amerikā.

Sadarbība ar Danielu Milleru Šotu mērāma jau vismaz 10 gadu garumā, un Cēsīm abi bija izvēlējušies programmu, kas ir klasiska un romantiska. Kopā muzicējuši daudzviet pasaulē – Vācijā un Londonas Vigmorzālē, Ankaras festivālā un citviet; spēlējuši arī trio sastāvā kopā ar Laumas māsu Baibu. Taču izrādās, ka mūziķu satikšanās duetā ne vienmēr ir sakritība. "Daudz ko nosaka aģentūra," neslēpj Lauma Skride. "Mazos koncertos aģentūra pamēģina, vai konkrētie mūziķi sader kopā. Protams, viens otru pēc vārda pazinām, arī Baiba bija kopā spēlējusi.

Mūsu pirmā tikšanās ar Danielu bija ļoti jauka – sapratām, ka mums nav īpaši jādiskutē, jo daudzas lietas notiek pašsaprotami.

Tas iespējams tikai tad, ja līdzīga muzikālā valoda,” – tā Skride, par kuras koncertplāniem jau vismaz gadus piecpadsmit rūpējas "KD Schmid" aģentūra – tā pati, kas pārstāv arī Andri Nelsonu un Kristīni Opolais.

Skaistais Bēthovena gredzens

Tieši pirms desmit gadiem Laumas Skrides īpašumā nonāca īpašais Bēthovena festivāla gredzens no Bēthovena fonda – viņa tika atzīta kā labākā interprete par koncertu, kas spēlēts kopā ar latviešu publikai itin labi pazīstamo čellisti Solu Gabetu. "Gredzens tiek piešķirts katru gadu, un šogad, Bēthovena jubilejas gadā, atkal tiek rīkots festivāls. Visi gredzena ieguvēji satiksimies decembra beigās," atklāj Lauma Skride un ar prieku atceras: "Toreiz tas bija milzīgs pagodinājums – neko tādu negaidīju, bet piepeši pienāca vēstule. Bija jāaizsūta pirksta izmērs, tad bija jāierodas uz pasniegšanas ceremoniju, jāsniedz koncerts, pēc kura bija sirsnīga pasēdēšana.

Kaut arī nevaru ar to spēlēt klavieres, jo gredzens ir drusku par lielu, tas ir brīnišķīgs!

Vairāk izskatās pēc zīmoggredzena.”

Īpašie datumi kalendārā

Pēc dzimtenes apmeklējuma Laumas Skrides koncertceļi vedīs uz Notingemu, kur jāspēlē solokoncerts, tad – kamermūzikas festivāls pie Minhenes. "Viss oktobris pilns ar koncertiem! Droši vien novembrī Minhenes kultūras centrā "Gasteig" spēlēšu Klāras Šūmanes Klavierkoncertu, kas nav bieži atskaņota mūzika, taču 2019. gadā ieplānots Klāras Šūmanes gads, un nākamā gada septembrī šo pašu koncertu atskaņošu kopā ar Andri Nelsonu un viņa vadīto "Gewandhaus". Jācer, ka šo koncertu izdosies atvest arī uz Latviju – būtu jau skaisti,” saka pianiste.

Baiba and Lauma Skrides
Baiba and Lauma Skrides

Taču vēl viens zīmīgs datums pavisam tuvu. 14. novembrī Londonas Vigmora zālē tiks svinēta Latvijas simtgade. "Spēlēšu kopā ar Baibu, vēl būs Reinis Zariņš, Kristīne Blaumane, Eva Bindere un Antoņina Suhanova. Ar Baibu atskaņosim Mendelszona sonāti,” atklāj Lauma Skride un neslēpj sajūsmu par Vigmora zālē valdošo atmosfēru:

"Cilvēki, kuri Vigmora zālē nāk uz koncertiem, ir tādi kamermūzikas entuziasti, ka zālē neatskan neviens troksnītis, visi tik uzmanīgi klausās, pazīst mūziku, uzņem ar pozitīvismu. Tā ir īpaša publika. Arī vēsturiskā gaisotne – zālei ir ļoti sena vēsture, var just, ka te ir skanējis daudz kas īpašs."

Lieliskie skatuves partneri

Pianistei ir virkne duetu partneru, un viena no tām – pasaulslavenā vijolniece Anna Sofija Mutere. "Muzicēšana kopā ar viņu man ir kolosāla pieredze! Jūtu lielu cieņu un respektu – viņa ir izcila mūziķe, lieliska personība, īpašs cilvēks. Mūsu kopīgie koncerti saplānoti līdz 2020. gadam. Tagad decembrī spēlēsim Šūberta "Foreļu kvintetu", bet 2020. gadā – Bēthovena Trīskāršo koncertu, ar kuru dosimies turnejā pa Skandināviju.”

Lauma Skride ar māsu Baibu koncertē itin bieži; daudz iznāk tikties arī kameransambļa "Skride Quartet" ietvaros. Par šī ansambļa rašanos pianiste mazliet pasmaida: "Tas ir smieklīgi, kā šis kvartets aizpagājušajā gadā sākās… Jau vairākus gadus ar Baibu bijām braukušas koncertos ar Šūbertiādi. Šo koncertu rīkotājs ierosināja kvarteta sastāvu, taču kā kvartets mēs nekad līdz tam netikām spēlējušas.

Pirms vispār bijām samēģinājušas, ieplānoti bija jau desmit koncerti. Pirmajā mēģinājumā atnācām un sapratām – problēmu nebūs!

Altiste Liza Berto ir no Francijas, bet Harieta Kaihe – no Holandes. Parasti koncertējam tūrēs. Nākamgad kvartets mēnesi aizvadīs koncertturnejā Austrālijā, iecerētas arī divas Amerikas tūres. Tikko ierakstījām disku – ieskaņojām to pašu mūziku, ko pērn spēlējām Lielajā ģildē.”

Runā turku valodā

Laumas Skrides ikdiena šobrīd norit starp Vāciju un Turciju, kas ir viņas dzīvesbiedra dzimtene. Mazliet jau pianiste iemanījusies arī turku valodā. "Iznāk daudz lidot, taču Turcijas pieredze man devusi ļoti daudz.

Ja līdz zināmam brīdim Turcijas mūzika man bija ļoti sveša, izrādās, ka viņiem ir tik kolosāla klasiskā mūzika, augstā līmenī ir mūzikas izglītība, un turkiem ir ļoti labi mūziķi!

Arvien vairāk viņus iepazīstu, tie ir ļoti augstas klases cilvēki. Pat Izmirā, kur dzīvojam, ir divas mūzikas augstskolas. Klasiskā mūzika tur patiesi ir ļoti izplatīta.  Arvien vairāk sadarbojas ar turku mūziķiem."

Vaicāta, kā šodien jūtas pianists un kā iespējams atrast savu vietu, Lauma Skride ir atklāta: "Jābūt talantam, veiksmei un ārprātīgai darba gribai. Repertuārs nekad nebeigsies, tāpēc vienmēr jāmācās kas jauns. Ir tik daudz pianistu, tāpēc vienmēr jābūt augstā līmenī, lai karjera turpinātos."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti