Ļaujies mākslai! Ieskats Liepājas Mākslas foruma programmā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Septembra pēdējā nedēļas nogalē, no 30. septembrim līdz 2. oktobrim, Liepājā norisināsies Liepājas Mākslas forums, šoreiz ar mākslas palīdzību aicinot uzkrāt laimes devu, lai cīnītos ar nomāktību, kuru radījusi pandēmijas un kara radītā spriedze.

Liepājas Mākslas foruma programmu veido septiņi notikumi – katru dienu divi, šādi dodot vajadzīgo laiku, kurā pārdomāt redzēto, dzirdēto un sajusto. Paralēli apskatāma fotogrāfa Iļjas Lipkina personālizstāde "YOU are the model! YOU are the majority!", kurā dokumentēti savstarpēji nesaistīti jaunieši: "Viņi ieradās nolūkā tēlot sevi, zinot, ka, visticamāk, netiks iemūžināti kā viņi paši."

Trio "Surel, Segal & Gubitsch"
Trio "Surel, Segal & Gubitsch"

Piektdiena

30. septembrī koncertzālē "Lielais dzintars" festivālu atklās virtuozais trio "Surel, Segal & Gubitsch", kuri spēlēs salonmūziku, klausītājus vedot ceļojumā no tango mūzikas līdz skaņu eksperimentiem. Koncertprogrammā skanēs muzikālas improvizācijas, kā arī skaņdarbi no trio debijas albuma "Camara Pop". Savukārt piektdienas naktī "Lielais dzintars" pārtaps "par pasaules labākā naktskluba Berlīnē "Berghain" māsu". Par to parūpēsies britu multimākslinieks Stīvens Vorviks (Steven Warwick) un latviešu eksperimentālo skaņu meistars Kaspars Groševs, kuri katrs uzstāsies ar divu stundu dīdžejsetiem.

Performance "Vienkārši skaisti, vienkārši labi"
Performance "Vienkārši skaisti, vienkārši labi"

Sestdiena

Sestdienas, 1. oktobra, pusdienlaikā uz laikmetīgās dejas un mūzikas performances "Vienkārši skaisti, vienkārši labi" pirmizrādi "Liepājas Metalurga" telpās aicina horeogrāfe un dejotāja Olga Žitluhina un grupas "Dzelzs vilks" mūziķis Juris Kaukulis, kas kā radošais tandēms kopā strādā jau kopš divtūkstošo gadu sākuma. Performancē piedalās arī Latvijas Kultūras akadēmijas horeogrāfijas studenti un flautiste Liene Dobičina. Svarīga loma būs arī "Liepājas Metalurga" telpu raupjumam.

Vakara programmā būs interaktīva klausīšanās pieredze "Touch" jeb "Pieskāriens", kuru izpildīs kolektīvs "soundinitiative". Ar video kartēšanas tehnoloģijām video mākslinieks sapludinās koncerta videoklipus ar dīdžeja un perkusionista ritmiem, radot dzīvas, skaņā pulsējošas projekcijas. Mūziķi pakāpeniski pievienosies priekšnesumam, sākot ar performatīviem žestiem un beidzot ar kopīgu deju, iesaistot arī klausītājus.

Videoopera "An Index of Metals"
Videoopera "An Index of Metals"

Svētdiena

Svētdienā, 2. oktobrī, "Lielā dzintara" kamerzālē uz divām izrādēm "Citroni un medus" aicina Rīgas cirks. Aizrautīgu stāstu par draudzību izdzīvos gaisa akrobāti Grēte Grosa (Grete Gross) no Igaunijas un Juha-Mati Eskelinens (Juha-Matti Eskelinen) no Somijas. Pirms izrādēm apmeklētāji varēs iesaistīties žonglēšanas un līdzsvara treniņa meistarklasēs.

Liepājas Mākslas foruma noslēguma koncertā skanēs itāļu komponista Fausto Romitelli futūristu manierē radītais meistardarbs – videoopera "An Index of Metals", kuru izpildīs kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" un poļu soprāns Joanna Frešele (Joanna Freszel), kā arī videomākslinieki Paolo Pačīni un Leonardo Romoli: "Futūristu manierē radītā videoopera apvieno žilbinošu orķestrāciju, elektrisku un psihedēlisku pasauli, balsi, kas spēlējas ar efektiem, murmina ar reverbiem, raustās megafonā, kliedz kā popzvaigzne, un elektriskās ģitāras partitūru, kādu neviens "nopietns" komponists nekad nav uzrakstījis. Šo skaņu pasauli vizuālā telpā uzbur uz trim ekrāniem projicētas autonomas filmas, kas vizuāli atveido skaņu kā plūstošas gaismas kustības." 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti