Latvijas Radio koris uzstāsies Austrālijas lielākajā mākslas festivālā un ASV

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pirmdiena, 5. novembris, iezīmēs Austrālijas pirmizrādi unikālam projektam, kurā satiekas vēsture un mūdienas, Austrumu un Rietumu kultūras – multimediālai izrādei “Kara daba”, ko iestudējusi  režisore Kirstena Dēlholma (Kirsten Dehlholm, Dānija). Ar šo izrādi Austrālijā izskanēs Latvijas Radio kora balsis, bet pēc tam koris dosies tālāk, koncertturnejā uz Ameriku. 

Kā informēja Latvijas Radio kora pārstāvji, iestudējumu īsteno kompānija “Hotel Pro Forma” sadarbībā ar Lielbritānijas ārtpopa apvienību “The Irrepressibles”, Santu Ratnieci un Francijas elektroniskās mūzikas mākslinieku Žilbēru Nuno (Gilbert Nouno), kora operu izpilda “Grammy” balvas laureāts –  Latvijas Radio koris.

Multimediālās izrādes “Kara daba” Austrālijas pirmizrāde notiks “OzAsia” festivālā, Austrālijas lielākajā mākslas festivālā, kas ilgst vairāk nekā 18 dienas un apvieno labāko no laikmetīgās dejas, teātra, mūzikas, vizuālās mākslas, kino, literatūras, ēdieniem, ģimenes pasākumiem, darbnīcām, sarunām u.c., kas sastopams mūsdienu Āzijā.
"Ar līdz šim visplašāko un daudzveidīgāko programmu “OzAsia” festivāls turpina ieņemt vadošo lomu kā Austrālijas lielākais mākslas festivāls, kas sadarbojas ar Āziju. Šī gada programma demonstrēs Āzijas laikmetīgās mākslas aizvien plašākās robežas, kā arī pievērsīsies Austrālijas un Āzijas sadarbības iespējām,” stāsta Džozefs Mičels, "OzAsia" festivāla mākslinieciskais vadītājs. Festivāla plašā un inovatīvā programma ik gadu izpelnās kritiķu uzslavas un atzinību.

Šogad tas būs 251 iestudējums un 817 mākslinieki no 19 pasaules valstīm. Visā festivāla norises laikā plānots piesaistīt kopumā 190 000 apmeklētāju. “Kara dabu” var raksturot trīs vārdos: mūzika, manga un mašīnas. Tā stāsta par karu, izmantojot trīs arhetipiskus tēlus no Japānas klasiskā No teātra tekstiem: kareivi, karotāju un spiegu.

Kareivis cieš no posttraumatiskā stresa sindroma un tiek no karalauka nosūtīts mājās. Karotāju nogalina kaujā, kas liedz viņam dabiski pāriet citā pasaulē. Spiedze nonāk gūstā un ir spiesta no jauna apgūt cīņas mākslu, lai atgūtu brīvību. Katru no šiem tēliem veido sieviete dzeltenā – stāstniece, kas ir aizsākusi karu.

Šis vizuāli iespaidīgais iestudējums apvieno dažādas muzikālās izteiksmes formas un stilus.

Svaigi komponētā klasiskā mūzika saplūst ar kamerpopu un elektronisko mūziku, kas viss kopā ieaicina skatītājus spēcīgā un neparastā muzikālā ainavā – audiovizuālā rekviēmā par iznīcību un zaudējumu.

“Kora operu “Kara daba” iedvesmojusi Japānas kultūra un tās spēcīgās dzejas, popa, precizitātes un brutalitātes izpausmes. Tas atspoguļojas mūzikā, libretā, tērpos un vizuālajos risinājumos. Kostīmi atspoguļo mūsdienu modi, tie ir veidoti kā plakanas ķermeņa daļas. Libreta pamatā ir klasiskā No teātra tradīcijās ieturēti teksti, kuru autori ir japāņu meistari. “Kara daba” sakausē atšķirīgas muzikālās izteiksmes un stilus. Melni un balti mangas zīmējumi ir performances XL izmēra stāstnieki. Skaidras līnijas, izteiksmīgas figūras un vienkāršota izteiksme. Zīmējumi un žilbinoša gaisma,” par iestudējumu stāsta tā režisore Kirstena Dēlholma.

Izpildījums japāņu valodā ar subtitriem angļu valodā 2018. gada 5. un 6. novembrī.

Mākslinieki: Latvijas Radio koris, diriģents Sigvards Kļava, stāstniece – Ieva Ezeriete, kareivis – Aigars Reinis, karotājs – Gundars Dziļums, Spiedze – Ilze Bērziņa, režisors – Kirstena Dēlholma, dramaturgs – Villijs Flints, mūzika – “The Irrepressibles”, Santa Ratniece un Žilbērs Nuno, muzikālais vadītājs – Kaspars Putniņš, kostīmu mākslinieks – Henriks Vibskovs, gaismu mākslinieks – Jespers Konshaugs, mangas zīmējumu mākslinieks – Hikaru Haijaši.

Pēc uzstāšanās Austrālijā sekos četru koncertu cikls ASV pilsētās  Ņujorkā un Vašingtonā, un tūre noslēgsies ar koncertu Toronto, Kanādā. Pāri okeānam koris ved četras koncertprogrammas, aptverot repertuāru no pasaules klasikas līdz sarežģītajam mūsdienu skaņu rakstam. Ņujorkā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos Jura Karlsona kora darbs “Oremus”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti