Latvijas Radio koris un orķestris «Rīga» aicina izbaudīt Venēcijas krāšņumu mūzikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Radio koris un orķestris „Rīga”  26.novembrī radīs apburošajai Venēcijai raksturīgo skaņas telpu koncertā „Sakrālie dziedājumi. Stravinskis Venēcijā”  Rīgas Sv. Jāņa baznīcā plkst. 19.

Turpinot savu tradicionālo pieskaršanos sakrālajiem dziedājumiem, arī šoreiz Latvijas Radio koris vienā no šīssezonas noslēdzošajiem koncertiem Rīgā aicina iepazīties ar jaunu sakrālo dziedājumu rakursu. Nozīmīgās muzikālās un garīgās vērtības iegūs veidolu Igora Stravinska, Klaudio Monteverdi un Džovanni Gabrieli darbos.

Koncertprogrammā iekļautie skaņdarbi klausītājiem atklās venēciešu garu. Pilsētu, kas ir vitāla, krāšņa, dzīvesprieka pilna, bet arī noslēpumaina – kā Sv.Marka katedrāles krēslainās, zeltā mirdzošās dzīles.

Viens no trīs koncertā pārstāvētajiem komponistiem Igors Stravinskis bijis viens no Venēcijas kaismīgākajiem pielūdzējiem. Tagad ģeniālais komponists un viņa mīļotā pilsēta ir nešķirami uz mūžiem - Stravinskis atdusas Venēcijas Sanmikeles kapsētā. Viņa "Mesa" korim un pūšaminstrumentiem, kas koncertā tiks atskaņota Latvijas Radio kora un orķestra "Rīga" sastāvā, savā garā un skanējumā ir ļoti tuva mūžam jauneklīgajai Klaudio Monteverdi un Džovanni Gabrieli mūzikai, kas 16.un 17.gadsimta mijā rakstīta īpaši Venēcijas Svētā Marka katedrālei.

Īpaši zīmīgs notikums būs Latvijā maz iepazītais, bet pasaulē labi zināmais Klaudio Monteverdi pirms nu jau 406 gadiem komponētais apjomīgais cikls „Vesperes Svētajai Jaunavai Marijai”, kas ir ambiciozākais sakrālās mūzikas opuss pirms Johana Sebastiāna Baha pasijām. Darbs komponēts desmitbalsīgam korim, solistiem un orķestrim. Koncerta programmā skanēs liela daļa vesperu fragmentu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti