Latvijas Radio koris šogad Rīgā uzņems «Tenso» dalībniekus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Oktobrī Rīgā norisināsies Eiropas kamerkoru tīkla "Tenso" pasākumi. "Tenso" tīkls izveidots 2003.gadā, lai attīstītu un popularizētu kordziedāšanu. Viens no četriem "Tenso" dibinātājiem ir Latvijas Radio koris, kas šogad programmas "Rīga 2014" tematiskajā līnijā "Dzintara ādere" uzņems profesionālos korus no vairākām Eiropas valstīm.

Kopš 2005.gada "Tenso" asociācija katru gadu rīko "Tenso dienas" dažādās Eiropas pilsētās ar mērķi atspoguļot jaunos kormūzikas žanra augstākās meistarības sasniegumus. "Tenso dienu" laikā tiek rīkots seminārs par dažādām Eiropas kora mūzikas komponēšanas attīstības tendencēm un tradīcijām saistībā ar socioloģiskiem un vēsturiskiem aspektiem, kā arī notiek atsevišķu koru koncerti un prezentācijas.

Latvijas Radio kora direktors Egils Štāls atgādina, ka "Tenso dienas" Rīgā reiz jau notikušas, proti, 2008.gadā. Šogad "Tenso dienās" gaidāmi četri koncerti, kas izskanēs no 18. līdz 22.oktobrim, kā arī citas aktivitātes. "Tenso dienas" Rīgā Latvijas Radio koris atklās ar programmu "Pasaka" Sigvarda Kļavas vadībā.

"Esam centušies saturiski veidot tā, lai ne tikai Radio kora, bet arī citu ciemos aicināto Eiropas profesionālo kamerkoru programmas un koncerti un tās lietas, ko mēs vēlamies parādīt gan rīdziniekiem, gan visiem galvaspilsētas viesiem, lai tās ir gan ar sakni, vēsturisko saiti, vietu un kultūru, no kuras katrs mēs nākam un ar ko esam unikāli, gan ar skatu nākotnē. Varbūt tas nav tiešā veidā saistīts ar dzintara tematiku, b bet ar mūsu kultūras un vēstures bagāžas apzināšanos un izpēti gan. Programmas ir ar vēstures izpētes nozīmi. Šajā kontekstā tiek pētīta arī dzintara klātbūtne - gan vēsturiskais dzintara ceļš, gan dzintara īpašības. Mēs esam centušies cilvēka balsi un profesionālo kora mūzikas tradīciju šeit apkopot un parādīt pilnu spektru, kas tad ir kamerkoris," stāsta Radio kora direktors Egils Štāls, akcentējot vēl divas svarīgas aktivitātes, kas jau ir procesā, bet savu kulmināciju piedzīvos Tenso dienās Rīgā.

Pagājušajā gadā pirmo reizi sapulcējās profesionāli jaunie cilvēki, kas darbojas kora mūzikas sfērā, tai skaitā, dziedātāji un diriģenti, un izveidoja Eiropas jauniešu "Tenso kamerkori". Latviešu diriģenta Kaspara Putniņa vadībā jaunieši mācījās un veidoja jaunu koncertprogrammu. Otro reizi projekta dalībniekiem tiksies šovasar jūlijā Rīgā un Siguldā, lai gatavotos "Tenso dienās" Rīgā 17. Un 18.oktobrī koncertzālē "Palladium" prezentēt savu veikumu. "Tenso kamerkoris" gatavo Kristapa Pētersona jaundarbu "Dzidrums. Seriāls", kurā piedalīsies arī dīdžejs Monsta.

Otra šobrīd procesā esoša aktivitāte ir Radio kora laboratorijas projekts. Sadarbībā ar senās mūzikas instrumentu un dziedāšanas tradīcijas ansambli "Sarband" Latvijas radio koris kopš pagājušā gada septembra strādā pie Vidusjūras reģiona dziedāšanas tradīciju izpētes. Rezultātā taps jauns muzikālais materiāls, kam pirmās komponistu skices jau ir tapušas. 21.oktibrī Spīķeros notiks atvērtā meistarklase, kurā tiks prezentēti jau tapušie skaņdarbi.

 Te ir viss iespējamais - simfonija, garīgā mūzika, pasakas, jaunieši un vēl Vidusjūras lietas, taču kopā, manuprāt, tas veidos ļoti spilgtu, uzskatāmu paleti tam, kas pašlaik ir Latvijas Radio koris kopējā Eiropas profesionālo kamerkoru kontekstā. Es nekautrējos teikt, ka, manuprāt, mēs esam vieni no flagmaņiem un līderiem gan jaunradē, gan profesionālajā sniegumā."

Šonedēļ Latvijas Radio koris devies uz "Tenso dienām" Mehelenā - nelielā Beļģijas pilsētiņā. Egils Štāls atklāj, kāpēc šis notikums ir īpašs: "Tur nemīt neviens no "Tenso" biedru koriem, taču tā ir pilsēta un festivāls, kas velta ļoti nozīmīgu uzmanību vokālajai mūzikai un koru mūzikai. Šķiet, jau otro vai trešo gadu, tik ļoti cienot un mīlot to, ko dara "Tenso" asociācijas kori un profesionālie kamerkori Eiropā, viņi ir uzņēmušies tādu kā stacionāro un ikgadējo "Tenso dienu" brenda nešanu Eiropā. Tas saistīts arī ar to, ka pirms dažiem gadiem neviens no biedru koriem nebija gatavs tai laikā noorganizēt "Tenso dienas". Mehelenas festivāls ir tiešām lielisks - viņi dara visu, lai popularizētu koru mūziku.”

Mehelenā Latvijas Radio korim būs koncerts 16.maijā, bet 17.maijā koristi vietējiem interesentiem un kormūzikas entuziastiem meistarklasē palīdzēs apgūt Ērika Ešenvalda skaņdarbu "O Salutaris Hostia", lai rezultātā to nodziedātu publikai. Savukārt 17.maija vakarā Radio koris piedalīsies beļģu komponista skaņdarba pasaules pirmatskaņojumā.

Pērn "Tenso dienas" notika Marseļā, kur koristi pavadījuši radoši piesātinātas dienas. To pašu sola "Tenso dienas" Mehelenā, kur tiek gaidīts ikviens.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti