Latvijas Radio koris pirmatskaņos Helēnas Vinkelmanes projektu «Canto 33»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Radio koris, kas šo gadu pavada 75. jubilejas gaidās, sadarbībā ar kolorīto šveiciešu komponisti Helēnu Vinkelmani  Jaunās mūzikas festivālam "Arēna" šogad sagatavojuši projektu "Canto 33".

Stundu garajā vokāli instrumentālajā kompozīcijā, kas sacerēta, iedvesmojoties no Dantes Aligjēri nemirstīgās “Dievišķās komēdijas” tekstiem, dzirdēsim gan mikrotoņu un virstoņu dziedāšanu, gan spektrālo krāsu iespējas krāšņā salikumā.

Kompozīcijas pasaules pirmatskaņojums notiks 24. oktobrī Erfurtes katedrālē Vācijā, bet Latvijā pirmo reizi "Canto 33" dzirdēsim 30. oktobrī Sv. Pētera baznīcā, kur kopā ar Radio kori un diriģentu Kasparu Putniņu to izpildīs šveiciešu kontrtenors Pēters Kennels, nīderlandiešu arfiste Karla Bosa, vāciešu klarnetists Karls Rosmans un perkusionists Alehandro Koeljū Kalvo (Spānija/Vācija).

Dante Aligjēri savā “Dievišķajā komēdijā” detalizēti apraksta aizkapa pasauli. Attēlojot Paradīzes spožumu, Dante secina, ka valoda ir pārāk vāja, lai izteiktu redzēto, un viņa prāts nav spējīgs aptvert pieredzētā dziļumu. Šī doma uzrunājusi šveiciešu komponisti Helēnu Vinkelmani, kura centusies ar mūzikas palīdzību pieskarties tai sfērai, kuras ilustrēšanai valoda ir par vāju. Pati komponiste par skaņdarbu saka: “Dīvainais virstoņu mirdzums – akordi un spriedze, kas veidojas starp šī īpašā skaņojuma mikrotoņiem un “parastajām” skaņām, kas arī tiek lietotas, padara mūziku par spēcīgu mediju, kas pārnes auditoriju pilnīgi jaunas klausīšanās (dzirdēšanas) pasaulē. Tā ir realitāte, kas līdzīgi Dantes vīzijām, pastāv tālu ārpus dzīves parastās esības.”

60 minūtes garais darbs, kas sacerēts 17 dziedātājiem, kontrtenoram un trijiem instrumentiem, uzrakstīts Bāzelē 2007. gadā un ir veltīts vienam no izcilākajiem šveiciešu kordiriģentiem – Vinkelmanes pirmajam skolotājam Edvīnam Villingeram. Savu pirmatskaņojumu kompozīcija gaidījusi septiņus gadus, jo kora partijai bijis nepieciešams tehniski prasmīgs izpildītājs ar augstu intonatīvo un ansamblisko meistarību. Šādu sava darba interpretu Vinkelmane atradusi Latvijas Radio kora un Kaspara Putniņa personā.

Jau vēstīts, ka no 14. oktobra līdz 6. novembrim Latvijā četrpadsmito reizi norisināsies Jaunās mūzikas festivāls "Arēna". Šogad klausītājiem Rīgā, Siguldā un Liepājā tiks piedāvātas desmit laikmetīgās mūzikas un mākslas programmas akustiski un vizuāli neparastos risinājumos – elektroakustiskā kameropera “Marienglass”, Latvijas Radio kora projekts “Canto 33”, franču komponista Fransuā Sarāna muzikālas performances “No Say No Way” pasaules pirmatskaņojums, ansamblis “Mise-en” ar programmu “Amerikāņu TV reklāmas. Post-minimālisma pirmatskaņojumi”, ģitāras un perkusiju duets “El Cimarron Duo” (Austrija/Itālija) ar programmu “Kontrapunkts. Utopiskie dialogi”, latviešu un šveiciešu folkloras un mūsdienu mūzikas improvizācijas koncerti “No Alpiem līdz Gaiziņam”, kā arī Turcijas slavenākā dziedātāja Mustafa Doana Dikmena viesošanās koncertlekcijā par Tuvo Austrumu un Rietumeiropas mūzikas saskares punktiem - “Saknes nākotnē”.

Pirmo reizi jaunās mūzikas festivāla "Arēna" vēsturē šogad būs īpaša programma arī bērniem “Meža dziesmas”, savukārt komponiste Marina Gribinčika vadīs instrumentu darināšanas meistarklases.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti