Kultūras ziņas

Jaunais kultūras kanons

Kultūras ziņas

Amerikāņa Freizera pētījums par grāmatām Latvijā

A. Bergs, G. Mālers "Latvijas Radio kora" izpildījumā

Latvijas Radio koris piedāvā Berga, Mālera un Šēnberga mūziku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Festivāla “Vīnes klasika” ietvaros trešdien, 12.februārī, Mazajā ģildē viens no izcilākajiem Latvijas profesionālajiem koriem, Latvijas Radio koris klausītājiem piedāvās ieklausīties Albana Berga, Gustava Mālera un Arnolda Šēnberga mūzikā. Lai arī sabiedrībā radies priekšstats, ka šo komponistu mūziku līdzīgi kā augstāko matemātiku nespēj saprast ikkatrs, diriģents Kaspars Putniņš iedrošina to baudīt arī klausītājus bez priekšzināšanām.

Radio kora diriģents Putniņš teic, koncertā atskaņotās mūzikas stāsts ir par veselu gadsimtu, kas beidzas līdz ar pirmo pasaules karu. Kaut arī kalendāri 20.gadsimts bija jau sācies un citās mākslās jau varēja sākt runāt par ekspresionismu, līdz Šēnbergam un Bergam mūzikā joprojām skanēja 19.gadsimta krāšņais romantisms. Aktuāli bija komponisti Rihards Strauss, Gustavs  Mālers un  Sergejs Rahmaņinovs.

Vienkārši ārkārtīgi skaists laikmets. Man vienmēr gribas to salīdzināt ar augusta beigu dārzu, kad visas tās brīnišķīgās krāšņās rudens puķes zied visos tumšajos intensīvajos toņos, un tajā pašā laikā ir sajūta, ka briest uz nopietnām pārmaiņām,” skaidro „Latvijas Radio kora” diriģents Kaspars Putniņš.

Viens no Šēnberga skaņdarbiem, kas rītvakar izskanēs Mazajā ģildē būs viņa pēdējā kompozīcija De Profundis. Spilgtāk iezīmējot laikmeta garu, kora dziedājumu laikā uz režisora Uģa Brikmaņa noformētiem ekrāniem rādīs komponista un arī gleznotāja Arnolda Šēnberga un viņam tuva drauga Vasīlija Kandinska mākslas darbus.

„Kandinski, kura gleznu fragmentus mēs mazliet rādīsim, ārkārtīgi ietekmēja mūzika. Viņš visu laiku runāja un rakstīja par to, ka mūziku ir tā, no kuras visiem jāmācās, jo mūzika runā tieši uz cilvēka dvēseli nepastarpinātā veidā,” atklāj Putniņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti