Rīta Panorāma

Intervija ar Arvilu Ašeradenu

Rīta Panorāma

Saulkrasti Jazz Festival uzsāk savu trešo desmitgadi!

Latvijas Radio koris koncertēs Francijas Radio festivālā Monpeljē

Latvijas Radio koris koncertēs Francijas Radio festivālā Monpeljē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Doties uz Franciju, lai piedalītos Francijas Radio un Monpeljē reģiona rīkotajā festivālā, Latvijas Radio korim jau ir tradīcija. Šogad koris nozīmīgajā Eiropas vasaras festivālā piedalīsies jau 27.reizi.

“Mēs visi varam būt lepni, ka nu jau slavenais Monpeljē festivāls faktiski uzauga kopā ar mūsu kori. Jo mēs bijām vieni no pirmajiem, kas uzsāka attiecības ar šo festivālu, kad tur vēl nebija ne orķestra, ne lielās, skaistās zāles,” stāsta Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs un diriģents Sigvards Kļava. “Šis festivāls tikai dzima.”

21.jūlija vakarā festivāla galvenajā norises vietā Berlioza operā izskanēs Leo Delība opera “Kasija”. Latvijas Radio koris šo opusu gatavo īpaši festivālam.

“Ļoti daudz jādzied, un ļoti lielu uzmanību tas prasa, jo tas jau nav tā, ka tu iestudēšanas procesā piedalījies. Koncertizpildījums vienmēr uzliek citus pienākumus. Precizitāti. Labi, tu neesi aizņemts ar kustībām, tomēr mēs to esam tik daudz darījuši, ka tā pieredze, cerams, būs mūsu labā,” savās izjūtās dalās Egils Jākobsons, kora dziedātājs.

Jau izsenis viens no festivāla vadmotīviem ir sen uzrakstīta un joprojām neatskaņota mūzika, tāpēc īpašs ir atklājumu prieks.

“Šis festivāls var atļauties uzaicināt visaugstākās klases solistus, zvaigznes, kuras mēs gan muzikāli, gan cilvēciski varam pavisam tuvu iepazīt un kopā strādāt,” uzsver Sigvards Kļava.

Monpeljē Latvijas Radio kora dziedātājiem jau kļuvis par daļu no dzīves, kad var ne tikai baudīt augstvērtīgu mūziku un pasākumus.

“Tā ir iespēja sajusties daļai no izcilas klases mākslinieku, kas tur uzstājas, un dzirdēt viņus, jo neiznāk Rīgā bieži uz tādiem koncertiem aiziet. Tas nozīmē saturīgi pavadīt laiku,” saka kora dziedātāja Ieva Ezeriete.

“Izturību tas prasīja, jo šis ceļojums sākās Rīgā – vismaz man pirmais – 1996.gadā Doma laukumā iebrauca lielais autobuss, un tā sākās pirmais, tiešām nogurdinošais 30 dienu ceļojums uz Monpeljē. Tas bija ļoti iespaidīgi, jo man tas bija pirmais. No tā gada mēs katru gadu braucam uz Monpeljē, šoreiz jau ar lidmašīnām,” atceras Egils Jākobsons

Latvijas Radio koris koncertēs arī 23.jūlija vakarā, kad Latvijas simtgades zīmē izskanēs koncertprogramma “Baltijas skaņa”, bet 25.jūlijā Sigvarda Kļavas vadībā ar koncertu koris viesosies gleznainās Kahoras provinces katedrālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti