Kultūras rondo

"Homo novus" Mākslas darbi, kas tiecas pavērt realitātes virskārtu, teātrī

Kultūras rondo

Jēkabpilī Dzejas dienās īpašā dzejas siltumnīcā stādīta eko dzeja

Latvijas Radio koris gatavojas Komitasa Liturģijas jaunās redakcijas pirmatskaņojumam

Latvijas Radio koris iestudē armēņu komponista Komitasa Liturģijas versiju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Rīgā, Sv. Jāņa baznīcā, 20. septembrī Latvijas Radio koris diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā pirmatskaņos armēņu priestera un komponista Komitasa Liturģijas jauno versiju jauktajam korim. Koncerts izskanēs, godinot armēņu komponistu un priesteri Komitasu 150. gadskārtā.

Lai Komitasa Liturģijas iestudējums taptu, Latvijas Radio korim palīdz armēņu kultūras un mūzikas eksperti komponists Vače Šarafjans, kā arī diriģents un dziedātājs Mekertičs Mekertčjans.

"Vače, būdams izcils komponists, ir uzņēmies svarīgo un reizē riskanto lietu radīt redakciju rietumnieciska tipa jauktajam korim, jo Komitass radīja šo liturģiju vīru korim un ļoti plašu un monumentālu," ar saviem palīgiem Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" iepazīstina Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava.

Savukārt Mekertičs Mekertčjans ir dziedātājs un diriģents, kurš strādā Parīzē. Viņš ir pirmais, kurš vispār uzvedis Komitasa Liturģiju.

Kļava atzīst, ka uzdevums kopā ar Armēnijas vēstnieku Latvijā un armēņu mūzikas daudzinātājiem ir radīt šai mūzikai tādu versiju, lai to cilvēki var saprast un uzvest visā Eiropā un pasaulē, lai viņi justos pietiekami klātesoši šai mūzikai.

"Ceļš man pašam sākās ar to, ka devos uz Armēniju un dzīvoju Večmanzjina klosterī, mani ar Armēnijas katolikosa gādību pieņēma starp brāļiem," par tuvošanos šai mūzikai stāsta Kļava. "Tā sākās ceļš pie šīs brīnišķīgās mūzikas un kultūras.

Šādu ceļu vēlos piedāvāt saviem koristiem, ne tikai dziedāt notis un pareizi ātrāk vai lēnāk izrunāt vai artikulēt armēņu valodas tekstu, bet mēs sākām ar lekciju, ar baznīcas apmeklējumu, mazliet sperot soli tuvāk tai izpratnei, kas ir milzīgā un mums dažkārt ārkārtīgi vajadzīgā armēņu kultūras klātesamība.

Kas ir tas milzīgais fenomens, kas ļāvis noturēties un izveidot kultūrtelpu ar savu neatkarīgo baznīcu."

Kļava uzskata, ka Komitasa Liturģija ir vēsturisks piemērs, kā var padarīt nenojaucamu sakrālā, profānā un tautiskā kopā būšanu.

"Komitasa vārds ir zināms katram armēnim. Viņš piedzima tieši tajā laikā, kad bija nepieciešams armēņiem. Viņš ir cilvēks, kuram piemita neaptverama enerģija. Viņš savā dzīvē savāca to, kas bija lemts iznīcībai. Tās ir armēņu tautas dziesmas, viņš staigāja pa ciemiem un pierakstīja. Viņš pierakstīja armēņu nošu rakstā," ar liturģijas autoru Komitasu iepazīstina Vače Šarafjans.

Šarafjans skaidro, ka armēņu nošu raksts radās 7. gadsimtā, bet pēc tam gāja zudībā. Un 19. gadsimtā radās jauns nošu pieraksts, kuru lietoja cilvēki, kuri staigāja un pierakstīja mūziku. Tā pierakstīja ne tikai armēņu tautas mūzika, bet arī turku mūzika. Šajā rakstībā ir ne tikai toņi un pustoņi, bet arī ceturtdaļtoņi.

"Komitasa misija bija attīrīt armēņu gēnu, muzikālo gēnu. Viņš parādīja armēņu eiropeisko būtību, tas ir viņa lielākais sasniegums.

Viņš ir Armēņu apustuliskās baznīcas priesteris," turpina Šarafjans un min, ka par Komitasu un viņa likteni varētu lasīt lekciju sērijas.

Šarafjans ir filmējies filmā par Komitasu, tieši atveidojis pašu Komitasu, jo ir viņam ļoti līdzīgs un arī ir komponists.

''Protams, ļoti daudz ir noslēpumu ap Komitasa dzīvi un daudz mistikas," atzīst Šarafjans.

Mekertičs Mekertčjans papildina, ka Komitass muzikālo izglītīību ir ieguvis Eiropā, trīs gadus viņš ir mācījies privātā Riharda Šmita konservatorijā.

"Liturģija ir īpaša mūzika. To gadsimtiem dzied Armēņu baznīcā.

Komitasa Liturģijā pats svarīgākais ir tas, ko mēs saucam par armēņu polifoniju, katrai balsij viņam ir sava melodiskā līnija," skaidro Šarafjans.

Kļava norāda, ka līdz 18. gadsimta vidum Armēņu baznīcā lūgšanu mūzika bija vienbalsīga.

"Tad nāca lēciens daudzbalsībā, un līdz ar to tā ir ārkārtīgi bagātīga un skaista muzikālā valoda. Parādās četras un sešas atsevišķas balsis, tās sāk veidot atsevišķi muzikālu dramaturģiju, bet kopā tas skan lieliski," atzīst Kļava.

Oriģināli Komitasa Liturģija ir rakstīta vīru korim, Vače Šarafjans radījis versiju, kurā var dziedāt kopā ar sievietēm.

"Liturģijas melodijas ir veidojušās gadsimtiem ilgi. Ne visu melodiju autori ir zināmi. Vēl jāpiemin kāda ļoti svarīga detaļa, kuru atrada Komitass.

Viņš atklāja, ka armēņu nacionālajā mūzikā ir tetrahorda sistēma. Viss iziet no viena centra un atgriežas šajā centrā.

Ja jūs iedomājaties duduka mūziku, kura ir populāra visā pasaulē, tad tur vienmēr ir cilvēks, kurš visu laiku tur vienu noti. Pārējie spēlē it kā apkārt šai vienai notij. Tā ir centrs," par īpašo liturģijas skaņu stāsta Šarafjans.

Vāče Šarafjans (no kreisās), Sigvards Kļava un Mekertičs Mekertčjans
Vāče Šarafjans (no kreisās), Sigvards Kļava un Mekertičs Mekertčjans

Viņš vēl nav dzirdējis savu Liturģijas variantu Radio kora atskaņojumā, bet tas viņam skan galvā.

"Komitass bija radījis vairākus variantus. Starp citu, notis bija pilnībā pazudušas, rokrakstu atjaunoja un rediģēja viņa skolnieks, komponists un diriģents Vardams Sargisjans, Liturģija tika publicēta Parīzē 1933. gadā. Vēlāk notis atradās. Jeruzalemē notis tika izdotas no jauna," interesantus faktus atklāj Šarafjans.

"Komitasa princips, ka mūzika seko tekstam, valodas intonācijai," papildina Mekertčjans.

Komitasa Liturģijas iestudējums Latvijas Radio korim nozīmē arī armēņu valodas apgūšanu. Un šajā ceļā korim palīdz vairāki valodas konsultanti.

"Es nevaru pateikt, cik ir grūti vai viegli, bet šis ir ceļš uz savu brīvību, cik mēs sasniegsim tālu šo brīvību, cik varēsim ne tikai zilbes un notis ātrāk vai lēnāk darīt, bet pēc valodas gara un artikulācijas veidot melodijas, tas būs veiksmes vai neveiksmes stāsts. Mēs nerunājam par viegli un grūti, skaļi un klusu. Svarīgākais ir spert soli tuvāk lielākai brīvības sajūtai," uzskata Kļava.

Komitasa Liturģijas iestudējums ir kārtējais Sigvarda Kļavas un viņa vadītā kora pētniecības darbs. Kļava norāda, ka ir vienkārši interesanti pieskarties līdz šim nepraktizētai pasaulei, tas ir interesanti un ļauj kļūt par vienu lielu pieredzi bagātākiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti