Rīta Panorāma

Intervija ar Arti Pabriku

Rīta Panorāma

Intervija ar Tomu Brici

Latvijas Radio koris ieskaņo albumu "Paradisus vocis" ar Andreja Selicka mūziku

Latvijas Radio koris ieskaņo albumu ar Andreja Selicka mūziku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas Radio koris diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā sācis ieskaņot jaunu albumu – “Paradisus vocis” ar latviešu komponista Andreja Selicka mūziku.

Kā atzīst Kļava, Andreja Selicka darbus sajaukt ar citiem nav tik vienkārši – viņa mūzikā nemitīgi klātesošs ir arhaiskā, bizantiskā dziedājuma kodols. “Paradisus vocis” jeb “Skaņu paradīze” būšot albums, kurā mūžīgi pasaulīgais savijas ar izteikti nacionālo. Kļava uzskata, ka tieši tas veido Andreja Selicka muzikālo rokrakstu.

Andreja Selicka skaņu raksts korim un vecticībnieku priesterim “Paradisus vocis” (Skaņu paradīze), kas tapis pēc bizantiešu garīgo dziedājumu tradīciju izpētes brauciena uz Turcijas un Grieķijas senākajiem reliģiskajiem tempļiem un klosteriem. Titulopusu, kurā seno reliģisko Bizantijas dziedājumu dzīvā tradīcija sastopas ar mūslaiku kormūziku, jaunajā albumā iedziedājis komponista tuvs draugs – vecticībnieku priesteris Vasilijs Volkovs no Jēkabpils Svētmocekļa Habakuka draudzes.

Meklējot tiltus starp arhaisko un mūsdienīgo mūzikā, albumā iekļauti arī tādi opusi kā veltījums komponista Georgija Sviridova piemiņai “Dvēs’le slāpst pēc Debesīm” ar krievu klasiķa Sergeja Jeseņina dzejas rindām un sakrālā slavas dziesma “Nunc dimittis”.

Ar komponistu un teologu Andreju Selicki Latvijas Radio korim ir sena sadarbība – ieskaņoti jau daudzi darbi. Jaunā albuma mūzikas izvēle ir Sigvarda Kļavas rokās, un tas nāks klajā gada nogalē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti