Kultūras ziņas

Sākas sarunu festivāls "Lampa"

Kultūras ziņas

Dzejas dienām 55

Top gleznoperas "Operācija: Orfejs" atjaunojums

Latvijas Radio koris gatavo gleznoperas «Operācija: Orfejs» atjaunojumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Iespējams, ka mūzikas cienītāju vidū kāds atceras Latvijas Radio kora un Dānijas producentu kompānijas “Hotel Pro Forma” radošo kopprojektu – gleznoperas “Operācija: Orfejs” iestudējumu Latvijas Nacionālajā operā 2007. gada rudenī. Latvijā šogad bija iecerēts operas atjaunojums, bet Covid-19 pandēmijas dēļ iestudējuma publiska izrādīšana nenotiks. Tomēr Latvijas Radio koris sadarbībā ar dāņu režisori Kirstenu Dēlholmu sagatavojuši operas atjauninājumu, ko atskaņos nākamgad Dānijā.   

Dāņu dzejnieka Iba Mihaela un komponista Bo Holtena gleznopera “Operācija: Orfejs” pirmizrādi piedzīvoja 1993. gadā Dānijā un kopš tā laika izrādīta vairāk nekā 70 reizes 20 dažādās valstīs. Pirms 23 gadiem, sadarbojoties dāņu producentu kompānijai, Latvijas Radio korim un Latvijas Nacionālajai operai, iestudējums jaunā versijā izskanēja arī Rīgā uz Baltā nama skatuves. Ideja atjaunot operas iestudējumu trešo reizi pieder dāņu režisorei Kirstenai Dēlholmai.

Šis ir skaņdarbs, ko nedrīkst ilgstoši atstāt bez uzmanības.

Tas ir jādzied atkal un atkal. Pat pēc tik daudziem gadiem, kas pagājuši kopš pirmatskaņojuma. Daudzi par to ir dzirdējuši vai redzējuši video, taču tas ir jāredz un jādzird klātienē,” uzsver Dēlholma.

Operas “Operācjas: Orfejs” libreta pamatā ir mītiskais stāsts par Orfeja ceļojumu ēnu valstībā, lai atgrieztu dzīvē mīļoto Eiridīki. Bo Holtena komponētajā operā izmantoti fragmenti no komponistu Džona Keidža un Kristofa Vilibalda Gluka skaņdarbiem. Kora partitūra ir muzikāli un lingvistiski sarežģīta, jo lielākā daļa kora dziedājumu ir dāņu valodā. Latvijas Radio korī trešdaļa dziedātāju iepriekšējo “Orfeja” iestudējumu nav pieredzējuši.

Radio koris ir tieši tā grupa, kurai šādas lietas piestāv un patīk arī pašiem.

Tas ir apbrīnojami, kā tas notiek. Ka tas, kas pirms divdesmit gadiem šķita bezgala sarežģīti, šobrīd tā uzreiz notiek gandrīz pats no sevis,” atzīmē diriģents Kaspars Putniņš. “Mūzika ir tā pati, bet tā tiek dziedāta un spēlēta pa jaunam. Ir jauna soliste Ieva Parša. Tas, protams, ienes savas korekcijas.”

Iestudējuma atjaunotā versija publikas vērtējumam tiks nodota Dānijā, tiesa, tikai nākamgad. Kirstena Dēlhoma stāsta: “Orhūsā tā skanēs februārī, bet jūnija sākumā Karaliskajā teātrī  Kopenhāgenā, kur iestudējumu plānojam izrādīt četras reizes.”

Izrādes iestudējums apzīmēts, kā “gleznopera”, ko pilnībā attaisno scenogrāfes Mājas Ravnas minimālistiskās dekorācijas, kur galvenā loma iedalīta gaismu un ēnu saspēlei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti