Latvijas Radio koris dodas uz «Tenso dienām» Marseļā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Radio koris šodien dodas uz Marseļu (Francija), lai piedalītos Eiropas Profesionālo koru asociācijas tīkla (Tenso Network Europe) organizētajās "Tenso dienās 2013", informēja "Tenso dienu Latvijā 2014" projektu vadītāja Sandra Zandberga.

"Tenso dienas" Marseļā ir saistītas ar festivālu "Vingt Lieux sur la Mer" un ir daļa no Marseļas-Provansas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas. Pasākumi notiek divos jaunatklātos iespaidīgos multifunkcionālos kultūras centros - MuCEM un Villa Mediterranée. Festivālu rīko viens no TENSO asociācijas dalībniekiem koris "Musicatreize" (Francija), piedalās "Nederlands Kamerkoor" (Nīderlande), "Coro Casa da Musica" (Portugāle) un Latvijas Radio koris.

Starptautiskais koru festivāls "Tenso dienas" ik gadu tiek rīkots dažādās Eiropas pilsētās un visspilgtāk atspoguļo jaunos kormūzikas žanra augstākās meistarības sasniegumus. "Tenso dienu" laikā tiek rīkots seminārs par dažādām Eiropas kora mūzikas komponēšanas attīstības tendencēm un tradīcijām saistībā ar socioloģiskiem un vēsturiskiem aspektiem, kā arī notiek atsevišķu koru koncerti un prezentācijas. Marseļā "Tenso dienu" uzmanības lokā ir atšķirīgais un vienojošais Rietumeiropas un Vidusjūras vokālajā mākslā.

Šogad pirmo reizi "Tenso dienās" notiks komponistu meistarklases, ko iniciējis Latvijas Radio koris un diriģents Kaspars Putniņš. Šobrīd profesionālās kormūzikas kultūrā ir sākusies jauna muzikālā ēra, kuras estētika strauji attīstās - svaigā vokālā izteiksmība tiek panākta ar jaunu dziedāšanas manieru un paņēmienu pielietojumu, kas bieži vien sakņojas arhaiskos kultūrslāņos. Meistarklašu laikā notiks darbs pie jaunas programmas radīšanas, par pamatu ņemot senos tekstus no Sālamana Augstās Dziesmas.

Astoņi Eiropas un Tuvo Austrumu komponisti - Lasse Tūresens (Norvēģija), Toivo Tulevs (Igaunija), Zads Multaka (Libāna), Bušra El-Turka (Libāna/Lielbritānija), Vladimirs Ivanovs (Vācija), Frangiza Alizadē (Azerbaidžāna/Vācija), to skaitā arī divi latviešu komponisti Santa Ratniece un Mārtiņš Viļums kopā ar ansambļa "Sarband" mūziķiem un Latvijas Radio kora dziedātājiem apgūs Tuvo Austrumu mūzikas skaņu pasauli un atklās Rietumu kora mūzikā vēl nezināmas teritorijas, kas pavērs jaunas izpildījuma iespējas un radīs pilnīgi integrētu, unikālu skaņu pasauli Tuvo Austrumu mūzikas kontekstā.

Latvijas Radio koris Marseļā piedalīsies ne tikai meistarklasēs, bet arī sniegs koncertu tā mākslinieciskā vadītāja Sigvarda Kļavas vadībā, izpildot K. Pētersona, M. Viļuma, Dž. Hārvija un A. Hilborga skaņdarbus.

TENSO komponistu meistarklases turpināsies Latvijas Radio kora laboratorijā un vainagosies ar konceptuāli jaunas programmas radīšanu, ko prezentēs 2014.gada oktobrī, kad Rīgā notiks "Tenso dienas 2014" programmas "Rīga 2014" tematiskās līnijas "Dzintara ādere" ietvaros, ko rīkos Latvijas Radio koris sadarbībā ar Eiropas kultūras galvaspilsētas organizētājiem, Nodibinājumu "Rīga 2014" un TENSO.

TENSO apvieno labākos Eiropas profesionālos korus un kopš 2005.gada darbojas kā spēcīga kormūzikas attīstības platforma. Tā dalībnieki patlaban ir 14 profesionālie kori no 10 Eiropas valstīm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti